Sunday , 26 May 2019

Home » Nasional » Agong dikurnia anugerah daripada FIH atas sumbangan terhadap hoki di Malaysia, antarabangsa

Agong dikurnia anugerah daripada FIH atas sumbangan terhadap hoki di Malaysia, antarabangsa

May 18, 2019 4:59 am Category: Nasional, Sukan A+ / A-
Agong dikurnia anugerah daripada FIH atas sumbangan terhadap hoki di Malaysia, antarabangsa

KUALA LUMPUR,. Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Mustain Billah dikurniakan dengan Anugerah Presiden, yang ulung, oleh Presiden Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH), Dr Narinder Dhruv Batra dalam satu majlis yang diadakan di Istana Negara pada Rabu.

Anugerah itu sebagai pengiktirafan terhadap penglibatan Seri Paduka dalam hoki di Malaysia dan antarabangsa.

Seri Paduka gembira dikurniakan penganugerahan itu daripada badan hoki antarabangsa berkenaan.

“Beta begitu terharu apabila FIH memilih Beta sebagai penerima pertama Anugerah Presiden FIH. Ketika pertama kali Beta menyertai hoki, Beta jatuh cinta terhadap sukan ini, dan ia menjadi pilihan Beta untuk membantu membangun dan memberi sokongan terhadap kemajuan hoki.

“Kebanyakan orang mengetahui bahawa Beta memang peminat sukan terutama dalam bidang pembangunan dan Beta gembira dapat menyumbang ke arah pertumbuhan hoki, secara global,” titah Seri Paduka dalam satu kenyataan oleh Istana Negara.

Seri Paduka, yang juga bekas Presiden Persekutuan Hoki Malaysia (MHC) dan Presiden Persekutuan Hoki Asia (AHF), dipilih sebagai Lembaga Pengarah FIH dengan jumlah undi tertinggi pada 2012.

Seri Paduka telah banyak menyumbang terhadap pembangunan hoki di negara ini dan Asia, dengan tumpuan kepada pembangunan dan acara bagi remaja.

Seri Paduka juga penggarap dalam penubuhan Piala Sultan Johor, satu-satunya Kejohanan Jemputan Bawah 21 di dunia.

— BERNAMA

scroll to top