Tuesday , 25 June 2019

Home » Bisnes » Harga jalur lebar talian tetap, dikurangkan

Harga jalur lebar talian tetap, dikurangkan

October 7, 2018 5:47 pm Category: Bisnes, Nasional, Teknologi A+ / A-
Harga jalur lebar talian tetap, dikurangkan

PUTRAJAYA,. Pengguna akan menikmati harga jalur lebar talian tetap lebih rendah kini iaitu pengurangan hingga 56 peratus apabila empat syarikat telekomunikasi mengumumkan pakej jalur lebar talian tetap yang baharu, demikian menurut kenyataan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

Menurut MCMC, pengumuman keempat-empat syarikat telekomunikasi iaitu Telekom Malaysia (TM), Maxis, TIME dotcom (TIME) dan Celcom adalah berikutan saranan Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo supaya menawarkan jalur lebar talian tetap pada harga lebih berpatutan kepada rakyat lanjutan daripada pelaksanaan Standard Mandatori Mengenai Harga Capaian (MSAP).

“Kesemua syarikat telekomunikasi kini menawarkan pakej permulaan di bawah RM100 berserta pakej yang menawarkan kelajuan lebih tinggi pada harga lebih rendah,” katanya, hari ini.

Jelas MCMC, pakej permulaan TM bagi 30 Megabits sesaat (Mbps) sebelum MSAP pada kadar RM139 kini berharga RM79, sementara pakej permulaan Celcom 40 Mbps selepas MSAP berkurangan kepada RM80 daripada RM180, pakej permulaan Maxis 30 Mbps sebelum MSAP pada kadar RM139 kini menjadi RM89 dan pakej permulaan TIME 100 Mbps pada harga RM149 sebelum MSAP kini RM99.

Katanya, pakej TIME pada kelajuan 500 Mbps kini berharga RM139 sementara pakej TIME dengan kelajuan 1 gigabit sesaat (Gbps) kini berharga RM199.

MCMC berkata, pelaksanaan MSAP dan penurunan harga berikutan pelaksanaan itu adalah selaras dengan usaha kerajaan untuk menyediakan jalur lebar yang berkualiti tinggi dan bertaraf dunia pada harga yang berpatutan.

“MCMC akan terus bekerjasama dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk terus meningkatkan kualiti jalur lebar di Malaysia,” katanya lagi.

— BERNAMA

scroll to top