Tuesday , 23 July 2019

Home » Bisnes » Industri aeroangkasa Malaysia kini “lebih matang” dalam pembekalan produk – presiden MAIA

Industri aeroangkasa Malaysia kini “lebih matang” dalam pembekalan produk – presiden MAIA

June 24, 2019 7:46 am Category: Bisnes, Nasional A+ / A-
Industri aeroangkasa Malaysia kini “lebih matang” dalam pembekalan produk – presiden MAIA

PARIS,. Peneraju perintis sektor aeroangkasa Malaysia Datuk Naguib Mohd Nor, yang juga presiden Persatuan Industri Aeroangkasa Malaysia (MAIA) mengakui peranan negara dalam rantaian bekalan aeroangkasa global telah menjadi “lebih matang”.

Beliau berkata syarikat-syarikat aeroangkasa Malaysia, yang mengusahakan syarikat sendiri, Strand Aerospace Malaysia Sdn Bhd, telah beralih daripada peringkat awal pertumbuhan kepada kecanggihan tinggi dalam menyediakan penyelesaian kepada isu kejuruteraan aeroangkasa yang kompleks.

“Kami telah berkembang ke tahap sejauh ini… dari awal kami menceburi sektor aeroangkasa … dan sekarang kami mampu menangani isu-isu pembuatan dan perkhidmatan yang kompleks untuk sektor yang pesat membangun ini,” katanya kepada Bernama semasa ditemu bual di luar Pameran Udara Paris yang sedang berlangsung di sini.

Kira-kira 15 syarikat aeroangkasa Malaysia menyertai pameran udara itu, mempamerkan produk dan perkhidmatan mereka.

Naguib menegaskan bahawa Malaysia telah membina namanya sebagai pengeluar berwibawa bagi struktur aero, avionik, sistem dalaman dan sistem-sistem lain, dan alat ganti sayap penting pesawat A350.

Dalam segmen avionik, syarikat-syarikat Malaysia, katanya, menyediakan hiburan di dalam pesawat serta sistem kokpit.

Syarikat-syarikat Malaysia, katanya sudah menjadi pembekal Peringkat-1 seperti UMW Aerospace, SPIRIT Aerosystems, Senior Aeroangkasa yang membekalkannya terus kepada kilang pembuatan pesawat.

Lain-lainnya, dikategorikan sebagai pembekal Peringkat-2, mengehadkan bekalan mereka kepada pembekal Peringkat-1, yang kemudiannya dibekalkan kepada pengilang.

Malaysia juga berdepan persaingan sengit daripada negara lain yang kini pesat membangun sebagai pembekal produk aeroangkasa seperti China, India, Taiwan dan sebagainya, katanya.

“Sistem rangkaian bekalan global membolehkan kapasiti kami berkembang. Inovasi adalah kunci kepada kelangsungan dan pertumbuhan di masa depan, ” katanya, sambil menambah penggunaan kecerdasan buatan (AI) dalam aeroangkasa semakin berkembang tetapi – masih – industri yang dikawal selia, dengan pengenalan AI semakin meningkat.

“AI digunakan dalam penyelenggaraan pesawat. Bagaimanapun, ini masih di peringkat pelaksanaan. Malaysia menghadapi cabaran mencari tenaga kerja yang berkelayakan. Susulan itu, tumpuan kini diberikan pada latihan teknikal dan vokasional.

“Saya ingin menegaskan bahawa Selangor dan Pulau Pinang kini menerajui bidang ini dan mempunyai organisasi yang lebih berorientasikan industri. Industri elektronik dan avionik Pulau Pinang berkembang pesat. Agensi pendidikan kami MARA memainkan peranan penting dan memiliki institusi latihan vokasional terbesar yang menjalin kerjasama dengan Jerman, Perancis, Sepanyol, Jepun, United Kingdom (UK), ” katanya.

Naguib memulakan kerjayanya selepas menamatkan pengajian peringkat Sarjana di Stress Analysis and Design Engineering UK Ltd, yang membolehkan beliau bekerja untuk Airbus UK dan menyelaras secara langsung dengan kalangan ketua kejuruteraan dan pengurusan di Airbus.

Presiden MAIA itu terbabit dalam reka bentuk dan pembangunan komponen sayap, fiuslaj, gear pendaratan dan komponen sistem pesawat yang lain bagi pelbagai platform sivil dan tentera untuk Airbus, termasuk Nimrod MRA4, A400M, A300, A330, A340, dan sebagainya.

Secara langsung, kepentingan Malaysia dalam pembangunan aeroangkasa juga telah dicetuskan oleh teras perintis yang diperolehnya dalam bidang itu, menggunakan Strand Aerospace, untuk meneroka bidang aeroangkasa.

Namun Naguib juga mengakui bahawa Malaysia perlu mengukuhkan “budaya inovasi “nya.

Di masa lalu, inovasi tidak diberi penekanan secukupnya; syarikat pelaburan asing menggunakan Malaysia untuk tenaga buruhnya atau menembusi pasaran Asia Tenggara, menggunakan Malaysia sebagai pusatnya.

Berdasarkan penilaiannya terhadap Pameran Udara Paris, beliau percaya perjalanan udara global yang semakin meningkat akan memberi impak terhadap sektor aeroangkasa kerana kira-kira 80 peratus penduduk dunia masih belum menggunakan perkhidmatan penerbangan.

Pasaran penerbangan semasa didominasi oleh pelancongan murah dan kemakmuran dijangka berkembang di Afrika sepertimana yang berlaku di Asia Tenggara yang telah dimanfaatkan oleh syarikat penerbangan tambang rendah.

Jualan bagi pesawat Airbus dan Boeing, kebanyakannya, dalam ‘’pasaran lorong tunggal” yang terdiri daripada pesawat kecil jenis A320, B737, dan lain-lain dengan kapasiti tempat duduk 150/200.

“Pesawat ini, yang kebanyakannya digunakan oleh syarikat penerbangan tambang rendah, boleh dikatakan sebagai jualan terlaris,” katanya.

Tidak terjejas oleh dua kemalangan baru-baru ini yang melibatkan pesawat Boeing MAX, syarikat IAG Leasing Co. telah membeli beberapa pesawat jenis ini dengan nilai keseluruhan kira-kira US$20 bilion.

“Jadi, saya fikir ada keraguan tetapi pertumbuhan berterusan kerana permintaan semakin meningkat.”

Membezakan penekanan diberikan terhadap produk pada Pameran Udara Paris dan Pameran Maritim dan Udara Antarabangsa Langkawi (LIMA), Naguib berkata LIMA memberi tumpuan terutamanya kepada pesawat tentera, walaupun segmen penerbangan komersialnya semakin meningkat.

Malaysia berada di persimpangan berikutan ekonomi global berkembang pesat dengan konsep Industri 4.0 mengambil alih dan mengubah paradigma pembuatan dan perkhidmatan.

“Malaysia berada di rantau yang strategik bagi pertumbuhan dan berpotensi memainkan peranan kepimpinan dengan syarat ia dapat memupuk dan menerajui dalam keupayaan yang perlu untuk persaingan, dan dalam bidang seperti teknologi dan inovasi,” katanya.

— BERNAMA

scroll to top