Monday , 20 August 2018

Home » Nasional » Jadikan sambutan Aidilfitri medan mengeratkan hubungan – MB

Jadikan sambutan Aidilfitri medan mengeratkan hubungan – MB

June 15, 2018 5:44 am Category: Nasional A+ / A-
Jadikan sambutan Aidilfitri medan mengeratkan hubungan – MB

Menteri Besar Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

KUALA TERENGGANU, 14 Jun (Bernama) — Sambutan Aidilfitri hendaklah dijadikan sebagai medan mengeratkan hubungan kekeluargaan dan ukhuwah Islamiyah tanpa mengira latar belakang politik, kata Menteri Besar Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Katanya rakyat perlu membuka lembaran baru bagi membangunkan negeri Terengganu dengan membawa dasar mesra rakyat, politik yang melebarkan kasih sayang, ekonomi mampan dan kehidupan rakyat yang sejahtera.

“Aidilfitri ertinya kita menyambut kemenangan melawan hawa nafsu dengan meninggalkan larangan Allah S. W.T dalam bulan Ramadan. Semoga hari raya ini menjadikan kita lebih baik daripada tahun sebelumnya.”

“Begitu juga kita harapkan negeri Terengganu selepas berlakunya perubahan pentadbiran kerajaan dalam Pilhan Raya Umum (PRU) 14?kita mengharapkan negeri ini juga menjadi lebih baik dengan penambahbaikan kepada kesejahteraan rakyat.”

“Sempena Aidilfitri ini, meriahkan suasana dengan budaya kunjung mengunjung antara sanak saudara dan rakanakan. Sebarkan keharmonian dan hubungan budaya antara kaum untuk kesejahteraan semua,? katanya dalam Perutusan Hari raya Aidilfitri Menteri Besar Terengganu hari ini.

Di samping itu, beliau turut mengingatkan rakyat negeri ini supaya terus berdoa untuk umat Islam Rohingya, Palestin dan Syria yang tidak bernasib baik dan berada dalam kancah konflik sejak sekian lama.

“Di samping kegembiraan menyambut Aidilfitri, janganlah lupa kepada nasib saudara kita yang berada di luar negara. Mereka berada dalam keadaan kurang berkemampuan dalam konflik yang berpanjangan.”

“Untuk anak perantau yang akan pulang ke kampung halaman pula semoga sampai dengan selamat ke destinasi yang dituju. Pandulah dengan berhati-hati dan banyakkan bersabar,” katanya.

“Patuhi peraturan dan had laju,” katanya.

— BERNAMA

scroll to top