Thursday , 25 April 2019

Home » Bisnes » Majlis penasihat sektor perkapalan diaktifkan

Majlis penasihat sektor perkapalan diaktifkan

August 11, 2018 10:49 am Category: Bisnes, Nasional A+ / A-
Majlis penasihat sektor perkapalan diaktifkan

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook.

KUALA LUMPUR,. Kementerian Pengangkutan akan mengaktifkan majlis penasihat pakar untuk memantau perkara berkaitan perkapalan dan pelabuhan, dengan mesyuarat pertama dijadualkan dalam tempoh dua bulan.

Menterinya, Anthony Loke Siew Fook berkata, majlis itu akan meneliti pembaharuan institusi maritim, dasar dan peraturan dalam menyediakan industri untuk masa depan yang lebih baik.

“Mesyuarat pertama dijangka diadakan dalam tempoh satu atau dua bulan,” katanya kepada BERNAMA selepas menghadiri Majlis Makan Malam Tahunan Persatuan Pemilik Kapal Malaysia (MASA) 2018 di sini, hari ini.

Majlis makan malam itu diadakan sempena Minggu Maritim Dunia Malaysia 2018 dari 7 hingga 9 Ogos.

Mengenai Dana Pembangunan Pengangkutan berjumlah RM3 bilion yang diumumkan oleh kerajaan sebelum ini dalam Bajet 2018, Loke berkata kementerian akan mempercepatkan prosesnya.

“Kami akan menelitinya, dana yang diperuntukkan, bukan yang baharu,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan walaupun dana terbabit sudah diumumkan, wang tidak diperuntukkan.

Terdahulu dalam ucapannya, Loke berkata kementerian menyedari kesukaran yang dihadapi oleh pemilik kapal dalam mendapatkan pembiayaan daripada bank tempatan dan institusi kewangan.

“Kami turut menyedari mengenai tahun-tahun yang mencabar yang dihadapi industri ini,” katanya.

Penggiat industri sudah menyuarakan masalah mereka mengenai isu yang dihadapi, termasuk cukai korporat untuk jenis kapal tertentu, kemudahan pembiayaan serta kemajuan Pelan Induk Perkapalan Malaysia (MSMP) 2017-2022.

– BERNAMA

scroll to top