Friday , 24 May 2019

Home » Nasional » Pemilihan PKR: Keputusan Kedah batal, empat negeri ditangguh

Pemilihan PKR: Keputusan Kedah batal, empat negeri ditangguh

September 23, 2018 9:02 am Category: Nasional, Politik A+ / A-
Pemilihan PKR: Keputusan Kedah batal, empat negeri ditangguh

SEBERANG JAYA,. Proses pengundian bagi pemilihan PKR yang dijadualkan pada Ahad di empat negeri iaitu Perak, Perlis, Negeri Sembilan dan Melaka ditangguhkan berikutan beberapa masalah yang timbul ketika pengundian berlangsung di Pulau Pinang dan Kedah pada Sabtu.

Setiausaha Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) PKR Ismail Yusop berkata, pemilihan itu akan dijadualkan semula selepas penamaan calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson manakala pemilihan bagi negeri Johor akan berjalan seperti dijadualkan pada 30 September.

“Semua proses pengundian yang telah dijalankan di Kedah dibatalkan. Proses pengundian yang dijadual untuk Perak dan Perlis yang dijadualkan esok (Ahad) juga ditangguhkan.

“JPP akan menetapkan tarikh-tarikh baharu bagi kesemua cabang di negeri-negeri berkenaan,” katanya pada sidang media, di sini malam tadi.

Ismail berkata, keputusan penangguhan dibuat selepas pihaknya meneliti beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya insiden tidak diingini sepanjang tempoh pengundian berjalan.

Menurutnya, banyak insiden berlaku di luar jangkaan JPP sehingga pihaknya terpaksa menangguhkan pengundian, seterusnya membatalkan keputusan di enam daripada 15 cabang di Kedah.

“Kami amat dukacita kerana beberapa insiden di luar jangkaan kami telah berlaku, khususnya di Kedah dan Pulau Pinang, sehingga JPP terpaksa menangguhkan pengundian di sembilan cabang di Kedah,” katanya.

Bagaimanapun, beliau memaklumkan keputusan pemilihan di Pulau Pinang diterima tanpa perubahan sehingga terdapat bantahan secara bertulis daripada pihak yang tidak berpuas hati.

Ujarnya, pihak JPP akan meneliti semua bantahan itu dan akan mengadakan perbincangan bersama pimpinan PKR sebelum sebarang keputusan dibuat bagi kes Pulau Pinang.

“Kami menerima keputusan di 13 cabang di Pulau Pinang dan tiada perubahan sehingga ada bantahan,” jelasnya.

Bagaimanapun, Ismail sekali lagi menegaskan, insiden yang berlaku pada proses pengundian pada Sabtu bukan disebabkan masalah teknikal dari sistem e-voting.

Ini kerana, katanya, proses pengundian menggunakan sistem sama di Pulau Pinang berjalan dengan lancar.

Katanya, pihaknya telah mengenal pasti beberapa masalah yang dihadapi semasa proses berjalan di Kedah dan Pulau Pinang pada Sabtu, terutama daripada segi kefahaman terhadap sistem dan proses e-voting.

Selain itu, masalah kekurangan sokongan teknikal di tempat pengundian bagi membantu petugas mengendalikan proses itu menyebabkan beberapa insiden tidak diingini berlaku selain wujud kekeliruan mengenai status ahli parti dalam senarai ahli yang layak mengundi.

Turut hadir pada sidang media itu, Pengerusi JPP, Datuk Rashid Din dan Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Dr Afif Bahardin.

Pemilihan PKR 2018 bermula di Kedah dan Pulau Pinang pada Sabtu melibatkan 105,056 ahli layak mengundi di 28 cabang bagi memilih barisan kepimpinan peringkat pusat dan cabang.

scroll to top