Thursday , 18 July 2019

Home » Nasional » Projek rintis ‘Diversion’ untuk kanak-kanak terlibat jenayah ringan dilaksana 2019

Projek rintis ‘Diversion’ untuk kanak-kanak terlibat jenayah ringan dilaksana 2019

November 9, 2018 9:18 am Category: Nasional A+ / A-
Projek rintis ‘Diversion’ untuk kanak-kanak terlibat jenayah ringan dilaksana 2019

KUALA LUMPUR,. Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan melaksanakan projek rintis dikenali ‘Diversion’, iaitu sistem pengalihan kanak-kanak yang terlibat jenayah ringan dan tidak serius daripada sistem kehakiman sedia ada bermula tahun depan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata melalui sistem itu, kanak-kanak yang disabitkan dengan kesalahan ringan, tidak akan ditahan.

“Kanak-kanak tersebut akan menjalani modul intervensi yang disediakan khas untuk mereka mengikut jenis kesalahan dan latar belakang mereka,” katanya ketika berucap pada program lawatan rasmi di Sekolah Tunas Bakti, Sungai Besi, di sini, hari ini.

Dr Wan Azizah, yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, berkata modul intervensi itu yang dilaksanakan sebagai kaedah rehabilitasi alternatif merangkumi sesi kaunseling, khidmat masyarakat, bayaran ganti rugi atau membaik pulih kerosakan yang dilakukan.

Bagaimanapun, pelaksanaan Diversion akan dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara untuk perbincangan lanjut kerana jabatan itu bertanggungjawab menentukan jenis kesalahan yang boleh diletakkan di bawah sistem itu.

Beliau berkata kesan buruk daripada sudut psikologi yang dihadapi kanak-kanak kerana melalui proses perundangan akibat kesalahan-kesalahan kecil adalah lebih teruk daripada kesalahan itu sendiri.

Sementara itu, Dr Wan Azizah, ketika ditemui pemberita selepas majlis itu, berkata dua daripada tiga pelajar perempuan Asrama Akhlak Perempuan, Jitra dekat Kubang Pasu yang dilaporkan melarikan diri dari asrama itu pagi semalam, telah dijumpai.

Katanya kesemua pelajar tersebut dipercayai melarikan diri kerana belum dapat menyesuaikan diri dengan keadaan di pusat pemulihan tersebut.

“Kita nak pulihkan mereka dengan cara bersesuaian macam orientasi…, satu tempoh kita nak mereka diorientasi dengan cara ini tapi kebetulan mereka ada geng, bertujuh lebih mudah keluar. Kita mahu mereka dipulihkan tetapi mereka tak faham, mereka rasakan macam kena tahan. Ini satu persepsi kita mesti ubah, “ katanya.

Semalam, Ketua Polis Daerah Kubang Pasu Supt Mohd Ismail Ibrahim berkata kejadian berlaku kira-kira pukul 1 pagi dan disedari pembantu kebajikan masyarakat selepas menerima aduan daripada penghuni lain pada pukul 1.17 pagi mengenai tujuh penghuni melarikan diri dengan memecahkan siling bumbung tandas asrama berkenaan.

Selepas membuat pemeriksaan, empat penghuni ditemui semula berhampiran asrama manakala tiga lagi penghuni yang semuanya berumur 16 tahun berjaya meloloskan diri, dipercayai melalui laluan pagar dawai berduri di asrama itu berikutan terdapat kesan kerosakan pagar berkenaan.

–BERNAMA

scroll to top