Wednesday , 23 January 2019

Home » Bisnes » Saham Asia dibuka lemah susulan krisis AS-Korea Utara

Saham Asia dibuka lemah susulan krisis AS-Korea Utara

May 25, 2018 11:02 am Category: Bisnes, Ekonomi A+ / A-
Saham Asia dibuka lemah susulan krisis AS-Korea Utara

TOKYO,. Saham Asia sedikit lemah pada Jumaat di tengah-tengah sentimen pasaran yang rapuh selepas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump membatalkan sidang kemuncak dengan Korea Utara, walaupun kebimbangan pelabur diredakan oleh jangkaan bahawa kedua-dua negara itu mungkin akan meneruskan sesi dialog.

Indeks meluas MSCI saham Asia Pasifik di luar Jepun menguncup. Kospi Korea Selatan jatuh 0.65 peratus. Nikkei Jepun jatuh 0.3 peratus.

Di Wall Street, S & P 500 mengakhiri 0.2 peratus lebih rendah pada Khamis, walaupun ia mencatatkan sebahagian besar kerugian awal 0.95 peratus.

Tawaran keselamatan meningkatkan harga bon secara global, menyebabkan hasil lebih rendah.

Hasil 10 tahun Perbendaharaan AS berada pada 2.988 peratus, jatuh lebih jauh dari paras tertinggi tujuh tahun sebanyak 3.128 peratus pada minggu lalu.

Penganalisis berkata, ia kerana pelabur sudah biasa dengan gaya rundingan dramatik Trump, di mana dia membuat panggilan drastik sebelum membuat kompromi, dan melihat rakan sejawatannya dari Korea Utara, Kim Jong Un, menggunakan pendekatan yang sama.

“Saya mengesyaki mereka tidak boleh bersetuju dengan penolakan, tetapi melihat ulasan dari kedua-dua belah pihak, tiada seorang pun daripada mereka yang menolak untuk mengadakan mesyuarat pada masa akan datang, jadi saya tidak menjangkakan peningkatan dalam ketegangan ketenteraan,” kata Masahiro Ichikawa, ahli strategi senior di Pengurusan Asset Sumitomo Mitsui.

– Reuters

scroll to top