Monday , 20 May 2019

Home » Bisnes » Semakan semula bajet jika minyak bawah AS$30

Semakan semula bajet jika minyak bawah AS$30

December 5, 2018 12:05 pm Category: Bisnes, Ekonomi, Nasional A+ / A-
Semakan semula bajet jika minyak bawah AS$30

KUALA LUMPUR,. Penurunan mendadak harga minyak mentah global tidak memberi kesan drastik kepada ekonomi negara dan semakan semula ke atas Belanjawan 2019 hanya perlu dipertimbangkan jika ia terus merudum ke bawah paras AS$30 satu tong, seperti yang pernah dicapai pada awal 2016, kata ahli ekonomi.

Harga penanda aras minyak mentah global, Brent menjunam daripada AS$86.29 satu tong pada 3 Oktober 2018 kepada sekitar AS$62 satu tong semalam. Kejatuhan drastik harga bahan api itu juga turut mempengaruhi penurunan dua lagi komoditi utama negara seperti sawit dan getah.

Harga minyak sawit mentah (MSM) dan harga getah SMR20 yang diniagakan masing-masing pada RM2,156 satu tan dan RM5.85 sekilogram pada 17 Oktober lalu, susut kepada sekitar RM1,900 dan RM5.139, baru-baru ini.

Ketua Ekonomi Bank Islam, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata penurunan harga minyak mentah boleh memberikan kesan terhadap subsidi minyak yang mana ia seharusnya berkurangan dan begitu juga dengan pendapatan daripada minyak oleh kerajaan.

“Bagaimanapun, kos pengeluaran minyak masih kompetitif bagi syarikat pengeluar minyak seperti PETRONAS,” katanya kepada NSTP.

Beliau berkata, berdasarkan data daripada Bloomberg, kadar sewa bagi kapal penggerudian minyak (jack-up rig) berada pada kadar AS$73,000 sehari pada November berbanding AS$114,000 sehari pada 2014.

“Oleh itu, keuntungan syarikat pengeluar minyak masih dalam keadaan baik pada harga minyak semasa berikutan kos pengeluaran yang rendah.

“Namun, sekiranya harga minyak terus merudum pada tahap yang pernah dicapai pada awal 2016 iaitu di bawah AS$30 satu tong, berkemungkinan perlu ada semakan terhadap bajet sedia ada,” katanya.

Menurut agensi penarafan antarabangsa, Moody’s Analytics, harga satu lagi penanda aras minyak mentah global iaitu West Texas Intermediate (WTI), diunjurkan berada pada AS$69.1 satu tong tahun ini dan bergerak kepada AS$67.2 satu tong pada 2019 dan AS$63.5 satu tong pada 2020.

Sementara S&P Global Ratings menyemak semula unjuran penanda aras minyak mentah Brent kepada AS$70 satu tong pada 2019 berikutan ia dijangka tidak terus kukuh melebihi AS$80, dipengaruhi oleh kebimbangan mengenai bekalan.

Unjuran awal firma penarafan itu untuk Brent adalah AS$65 satu tong pada 2019 dan bagi 2020 ia mencecah AS$60 satu tong.

Ketika diminta mengulas mengenai kesan kepada pergerakan ringgit, Mohd Afzanizam berkata, pergerakan nilai mata wang tempatan itu sememangnya mengambil kira situasi harga minyak semasa dan pada masa hadapan berikutan kadar kebergantungan kerajaan terhadap sumber minyak dilihat semakin meningkat.

“Namun, kita juga perlu sedar bahawa pergerakan harga minyak juga dipengaruhi oleh kegiatan spekulasi pasaran.

“Oleh itu, agak sukar bagi membuat keputusan berdasarkan pergerakan harga minyak dalam tempoh singkat,” katanya.

Sementara itu, Penganalisis Pasaran Saham, Nazarry Rosli, juga berpendapat harga minyak yang terus menurunkan akan menyebabkan pendapatan negara akan berkurangan yang mana ia akan menjejaskan perancangan perbelanjaan ke atas pembangunan yang dirancang sebelum ini.

Selain itu katanya, ia turut memberi kesan kepada ringgit kerana akan berlaku tekanan ke atas pergerakan harga unit tempatan itu berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) disebabkan pengurangan pendapatan negara yang dijangkakan.

Bagi tempoh terdekat, beliau turut menjangkakan ringgit akan menguji dan berlegar di sekitar paras RM4.20 berbanding satu dolar AS.

scroll to top