Friday , 24 May 2019

Home » Nasional » Tukar beg udara atau berdepan senarai hitam!

Tukar beg udara atau berdepan senarai hitam!

September 20, 2018 12:01 pm Category: Nasional A+ / A-
Tukar beg udara atau berdepan senarai hitam!

Anthony Loke Siew Fook.Penubuhan MTSB merupkan antara syor dikemukakan oleh RRP.

PUTRAJAYA,. Pemilik kenderaan Honda, Subaru dan Mazda yang terlibat dengan penukaran beg udara, Takata, digesa untuk berbuat demikian atau bakal berhadapan dengan tindakan senarai hitam.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook berkata kerajaan telah meminta syarikat kenderaan terbabit untuk menghantar surat peringatan akhir kepada pemilik kenderaan dalam tempoh dua minggu.

“Jika mereka masih tidak menghiraukan surat peringatan tersebut, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan menghantar notis untuk dipanggil memberi penjelasan dan bakal berdepan dengan tindakan senarai hitam,” katanya pada sidang media di sini pada Rabu.
Loke berkata sebanyak 408,551 pucuk surat peringatan telah dihantar kepada semua pemilik kenderaan yang terlibat dengan menelan belanja hampir RM1 juta sejak 26 Jun lalu.

“Namun setakat ini hanya 70,853 bilangan kenderaan atau kira-kira 17 peratus telah dihantar ke bengkel syarikat pengeluar dan selesai urusan penukaran beg udara,” katanya.

Bagi pengeluar kenderaan lain termasuk BMW, Mitsubishi, Nissan dan Toyota yang masih gagal mendapatkan stok beg udara yang mencukupi, Loke berkata pihaknya memberi tempoh sehingga dua bulan untuk berbuat demikian.

“Mereka mengemukakan alasan seperti masalah pengangkutan termasuk masalah untuk mendapatkan stok dari Jepun, namun mereka menjangkakan kesemua stok akan sampai menjelang akhir November ini,” katanya.

Mengenai perkhidmatan teksi motosikal, Dego Ride, Loke menegaskan bahawa kerajaan memutuskan untuk tidak membenarkan perniagaan tersebut dijalankan di negara dan akan mengambil tindakan undang-undang sekiranya masih ada pihak yang menjalankan perkhidmatan berkenaan.

“Kita telah membuat keputusan di Parlimen, Dego Ride tidak akan dibenarkan atas faktor keselamatan memandangkan kes kemalangan yang tinggi membabitkan motosikal,” katanya.

— Bernama

scroll to top