Wednesday , 27 March 2019

Home » Bisnes » Xiaomi Redmi 5 Plus

Xiaomi Redmi 5 Plus

April 29, 2018 10:13 am Category: Bisnes, Teknologi A+ / A-
Xiaomi Redmi 5 Plus

Xiaomi Redmi 5,

berkesempatan menguji fon Xiaomi Redmi 5, kali ini kita cuba pula abang­nya, Redmi 5 Plus. Jika ada yang kata perbezaannya tidak ketara, anda mungkin silap.

Redmi 5 Plus mempu­nyai saiz skrin besar pada harga bajet. Ia direka bentuk pada paparan IPS 5.99 inci berbanding 5.7 inci pada adiknya yang mengisi bahagian depan telefon.

Di atas skrin, anda akan melihat kamera swafoto lima megapiksel dan sensor cahaya selain pembesar suara.

Xiaomi Redmi 5 Plus mempunyai kaca Gorilla 2.5D di atas bingkai bahagian aluminium.

Kebanyakan belakang telefonnya adalah aluminium yang menempatkan kamera 12 megapiksel, flash LED, pengimbas cap jari dan logo ‘Mi’.

Kelebihan sebelah kanan unit ini mempunyai butang kuasa dan volum manakala slot nanoSIM dwi dijumpai di tepi kiri.

Di bahagian atas peranti anda akan menemui blaster IR yang membolehkan Redmi 5 Plus untuk me­ngawal peranti elektronik tertentu seperti TV serta soket fon kepala 3.5 mm.

Bawahnya, terdapat pembesar suara tunggal dan port microUSB untuk pengisian dan pemindahan data. Agak pelik kerana Xiaomi memutuskan untuk tidak menggunakan standard USB Type-C yang lebih maju di sini.

Redmi 5 Plus dikuasakan pemprosesan Snapdragon 625 berbanding Snapdragon 450 pada adiknya dengan kelajuan 2GHz octa-core dan dileng­kapi RAM 3GB.

Walaupun menggunakan cip pemprosesan­nya dikategorikan pertengahan, prestasi telefon sangat baik menggunakan skrin 1080 x 2160 piksel memang cukup ‘power’.

Aktiviti seperti melayari web, menonton video HD dan bermain permainan 3D tidak menimbulkan masalah serta mungkin mempunyai beberapa aplikasi terbuka sekali gus tanpa sebarang penurunan dalam kelajuan.

Sistem operasi MIUI 9 juga lancar tetapi anda mungkin mahu mematikan beberapa pengoptimuman yang menyebab­kan proses latar belakang dimatikan.

Kameranya hanya mempunyai satu lensa saja beresolusi 12 megapiksel f2.2. Agak sayang!

Ia tidak boleh membuat mod potret seperti Huawei P20 Pro atau Samsung Galaxy S9 tetapi cukup merakam beberapa foto menarik, penuh warna dan terperinci.

Ia juga pantas fokus dan ‘snap’ walaupun flash LED digunakan. Satu-satunya yang negatif apabila rakaman cahaya rendah sedikit ‘underwhelming’.

Rakaman video cukup baik dengan kamera belakang beroperasi sejauh 4K pada 30fps yang me­ngagumkan untuk telefon murah ini manakala kamera menghadap ke hadapan mencatatkan 1080p pada 30fps.

Bateri 4000mAh (3300mAh pada adiknya) Redmi 5 Plus cukup tahan terutama dengan skrin definisi tinggi yang terbuka dan anda boleh menggunakannya dengan selasa sehingga 15 jam.

Sayang juga kerana tiada pengecasan pantas dan tempoh mengecas penuh boleh dilakukan dalam tempoh dua jam.

scroll to top