11 juta penduduk Thailand belum disuntik vaksin COVID-19

11 juta penduduk Thailand belum disuntik vaksin COVID-19

BANGKOK,. Seramai 11 juta penduduk Thailand yang belum menerima suntikan vaksin COVID-19 mungkin berdepan sekatan pergerakan dalam usaha negara ini untuk membendung penularan jangkitan.

Justeru, Pengarah Risk Communication and Health Behavior Development, Jabatan Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Awam, Dr Sumani Watcharasin menggesa agensi berkaitan dan pihak berkuasa tempatan untuk mempercepat serta memperhebat lagi usaha vaksinasi.

“Sehingga kini sejumlah 86.07 juta dos vaksin telah digunakan sejak program vaksinasi dilancarkan pada 28 Feb. Setakat semalam sebanyak 37.5 juta atau 52.1 peratus penduduk sudah lengkap vaksinasi,” katanya pada taklimat harian COVID-19 pada Rabu.

Beliau berkata Thailand menyasarkan untuk menyuntik 70 peratus penduduknya dengan sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19 menjelang akhir bulan ini.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan Awam berkata mereka yang tidak divaksin mungkin akan berdepan beberapa sekatan untuk mengehadkan kontak.

Setiausaha Tetap Kesihatan Awam Dr Kiatiphum Wongrajit berkata kementerian mungkin mengenakan syarat orang ramai perlu menunjukkan bukti vaksinasi sebelum dibenarkan memasuki tempat awam.

Dalam tempoh 24 jam lalu, Thailand merekodkan 6,524 kes baharu COVID-19 dan 56 kematian menjadikan jumlah jangkitan kepada 2,037,224 dan 20,199 kematian.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)