150 individu dikompaun RM150,000 kerana melanggar SOP PPN – Polis

150 individu dikompaun RM150,000 kerana melanggar SOP PPN – Polis

KUALA LUMPUR: Seramai 150 individu didenda RM150,000 kerana didakwa tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Rancangan Pemulihan Negara (PPN) Fasa Empat ketika berhibur di dua premis hiburan di Jalan Raja Chulan dan Jalan Bukit Bintang, disini semalam.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Noor Dellhan Yahaya berkata kesemua yang ditahan terdiri daripada 75 lelaki tempatan dan 75 wanita berumur antara 18 dan 65 tahun.

Beliau berkata selain 150 individu itu, polis turut menahan dua lelaki warga asing.

“Kesemua mereka disiasat mengikut Peraturan 17 (1) Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Kawasan Tempatan Jangkitan (PPN) 2021 dan Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63 .

“Hasil pemeriksaan, polis telah membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hiburan (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) atas kesalahan menganjurkan aktiviti kelab malam tanpa lesen yang sah,” katanya dalam satu kenyataan. hari ini.

Noor Dellhan menasihatkan orang ramai supaya terus mematuhi SOP yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara.
Beliau berkata pihaknya akan meningkatkan operasi dan pemeriksaan di pusat hiburan serta memantau aktiviti kelab malam yang jelas tidak dibenarkan di bawah PPN Fasa Empat.

-BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)