AirAsia mahu kembangkan lagi operasi di Indonesia, Filipina

AirAsia mahu kembangkan lagi operasi di Indonesia, Filipina

SINGAPURA,. Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia merancang untuk mengembangkan operasinya di Indonesia dan Filipina melebihi tahap prapandemik menjelang suku pertama tahun depan, ekoran prospek pelancongan dan ketersambungan yang lebih baik.

Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Bhd, Tan Sri Tony Fernandes berkata potensi pelancongan yang besar dan prestasi ekonomi yang semakin baik menjadi pemacu kepada pertumbuhan AirAsia di kedua-dua negara itu dalam tempoh lima tahun akan datang.

Walaupun syarikat penerbangan itu mempunyai pandangan yang positif untuk Indonesia dan Filipina, namun ia tidak akan menjadi penghalang kepada pengembangan operasi armadanya di Malaysia dan Thailand.

“Kami masih memerlukan pesawat di Malaysia dan Thailand; cuma Indonesia dan Filipina benar-benar berkembang dengan baik dan kami mahu mengembangkannya ke saiz yang lebih besar,” katanya pada majlis meraikan penyambungan semula operasi AirAsia di Terminal 4 Changi.

Tan Sri Tony Fernandes.–BERNAMA/Filepic

AirAsia mempunyai 205 pesawat dan ia ingin meningkatkannya kepada 300 pesawat dalam tempoh lima tahun akan datang. Ia akan mula menerima penghantaran 362 pesawat Airbus 321neo yang telah ditempahnya bermula pada 2024.

Mengenai operasi kargonya, beliau berkata Teleport iaitu cabang logistik AirAsia akan menyumbang dengan ketara kepada pertumbuhan kumpulan dalam tempoh lima tahun akan datang dengan 50 pesawat kargo dalam perkhidmatan.

Kumpulan itu meneruskan semula tempahan untuk empat pesawat pengangkut Airbus 321 dengan penghantaran pertama dijangka pada Disember 2022 yang sebelum ini ditangguhkan akibat pandemik COVID-19.

“Masih wujud peluang di sini, sama seperti yang kami lakukan untuk perkhidmatan penumpang. Kami pada asasnya membuka pasaran baharu dengan 60 peratus daripada laluan kami hari ini adalah laluan baharu.

“Kami boleh melakukan perkara yang sama untuk logistik dan kami fikir kargo akan menjadi sebahagian besar daripada operasi kami di Changi dan juga di sekitar rangkaian kami,” kata beliau.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )