Angka kematian kebakaran kelab malam meningkat kepada 15 orang

Angka kematian kebakaran kelab malam meningkat kepada 15 orang

BANGKOK: Angka kematian akibat kebakaran pub di Thailand meningkat kepada 15 orang pada Sabtu, selepas seorang lelaki berusia 36 tahun meninggal dunia di Hospital Rayong, di sini.

Kematian terbaru itu disahkan oleh Sattahip Rescue.

Dalam kejadian 1 pagi pada Jumaat itu, 13 pengunjung – sembilan lelaki dan empat wanita maut dan 35 yang lain cedera dalam kebakaran di kelab malam Mountain B yang sesak di wilayah Chonburi, tenggara ibu kota Bangkok.

Timbalan Pengarah Hospital Tentera Laut Queen Sirikit Dr Nongluck Singhakowin berkata, 16 daripadanya cedera parah, kebanyakannya mengalami luka terbakar tahap tiga di lebih 60 peratus badan mereka, dan masih menggunakan ventilator di unit rawatan rapi.

Menurut saksi, kebakaran bermula semasa persembahan muzik secara langsung, dengan penonton yang panik cuba melarikan diri melalui pintu depan apabila api merebak dengan pantas.

Video di media sosial menunjukkan asap hitam tebal berkepul-kepul muncul dari pintu ketika beberapa pengunjung dilihat berlari keluar dengan pakaian mereka terbakar.

Sementara itu, Komander Polis Daerah Chonburi Pol. Mej Jen Atthasit Kitchahan mengarahkan pemindahan segera lima pegawai kanan polis termasuk ketua di balai polis Phlu Ta Luang berikutan kebakaran itu.

Pemindahan itu didakwa berkaitan dengan kegagalan mereka bertindak ke atas pub yang telah beroperasi secara haram.

Berikutan kebakaran itu juga, Ketua Pegawai Daerah Sattahip, Chatchai Sripoon, telah dipindahkan ke Institut Pembangunan Pentadbiran di bawah Jabatan Pentadbiran Wilayah.

sumber- BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )