COVID-19: Malaysia catat kes baharu dua angka tiga hari berturut-turut

PUTRAJAYA, 21 Julai  — Jumlah kes baharu positif COVID-19 yang dilapor di Malaysia hari ini masih pada dua angka iaitu hari ketiga berturut-turut, pada 15 kes dengan 11 melibatkan penularan dalam negara.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata perkembangan terkini itu menjadikan jumlah kumulatif kes positif di negara ini sebanyak 8,815 kes dengan 130 kes kebolehjangkitan.

“Daripada 15 kes baharu yang dilaporkan, empat adalah kes import yang telah mendapat jangkitan di luar negara melibatkan tiga warganegara Malaysia dan satu bukan warganegara yang dibenarkan masuk ke Malaysia atas urusan kerja, iaitu dari Belanda, Arab Saudi, United Kingdom dan Indonesia.

“Daripada 11 kes penularan di dalam negara, 10 adalah dalam kalangan warganegara Malaysia dan satu kes adalah bukan warganegara iaitu kes saringan kemasukan baharu ke Depoh Tahanan Imigresen (DTI) Semuja, Sarawak,”  katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 di sini, hari ini.

Pada 19 Julai, Malaysia mencatatkan 15 kes positif baharu diikuti 21 kes positif semalam (20 Julai). Katanya daripada 10 kes penularan tempatan, lapan dilaporkan di Sarawak dan masing-masing satu di Selangor dan Sabah.

“Di Sarawak, lima kes dilaporkan daripada Kluster Sentosa (kluster baharu), satu kes daripada Kluster Stutong, satu kes daripada Kluster Pusat Perubatan Kuching dan satu kes saringan kendiri iaitu individu yang  merupakan penjaga kepada pesakit yang dirawat di sebuah pusat perubatan. Beliau tidak bergejala dan telah dimasukkan ke Hospital Umum Sarawak.

“Di Selangor, ia adalah satu kes saringan Severe Acute Respiratory Infection (SARI) yang dimasukkan ke Hospital Ampang manakala kes di Sabah pula adalah kes saringan Influenza Like Illness (ILI), dan dimasukkan ke Hospital Tawau,” katanya.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata terdapat tujuh kes pulih dan dibenarkan discaj hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya daripada COVID-19 dan didiscaj ialah sebanyak 8,562 kes atau 97.1 peratus daripada jumlah keseluruhan jangkitan.

“Sehingga kini, hanya empat kes positif COVID-19 sedang dirawat di unit rawatan rapi (ICU) dengan satu kes memerlukan bantuan pernafasan, manakala tiada pertambahan kes kematian dilaporkan hari ini. Jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 kekal sebanyak 123 kes,” katanya.

Pada masa sama, Dr Noor Hisham turut melahirkan kebimbangan dengan perkembangan terkini pandemik COVID-19 di negara ini berikutan jumlah kes harian yang meningkat, khususnya kes penularan dalam negara.

Katanya jumlah kes aktif telah menurun kepada 63 kes pada 9 Julai lepas, namun mula meningkat dan jumlah kes aktif kembali melebihi 100 kes pada 19 Julai dan kini mencecah 130 kes.

“Sehingga 21 Julai, jumlah kluster yang aktif ialah 19 kluster dengan 13 kluster baharu diumumkan dalam tempoh 10 hari ini. Tiga daripada 13 kluster ini berkaitan dengan penularan tempatan kes COVID-19 daripada kes import iaitu Kluster PUI Novgorod, PUI Shirala dan PUI Pitakwa.

“Kluster Jupiter tidak mengakibatkan penularan tempatan memandangkan ia melibatkan kluster terpencil di atas sebuah kapal yang sedang berlabuh,” katanya.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata Kementerian Kesihatan menyambut baik keputusan kerajaan mewajibkan prosedur Kuarantin Wajib 14 hari kepada warga asing atau rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara di stesen kuarantin berkuat kuasa 24 Julai, seperti yang diumumkan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Beliau yang mengharapkan keputusan itu dapat mengelakkan kewujudan kluster lain, turut mengingatkan masyarakat terdapat sembilan kluster melibatkan kes tempatan yang tiada kaitan dengan kes import pada masa ini.

“Ini menunjukkan masyarakat sememangnya telah mulai alpa dan leka, lalu mula menghindari prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan,” tegasnya.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )