Daftar pemilih tambahan untuk April 2024 kini dibuka  – SPRT

Daftar pemilih tambahan untuk April 2024 kini dibuka – SPRT

KUALA LUMPUR,. Daftar Pemilih Tambahan bagi April 2024 (DPT BLN4/2024), yang telah disahkan dan diwartakan hari ini, kini dibuka untuk semakan selama 30 hari sehingga 19 Jun.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Ikmalrudin Ishak berkata DPT BLN4/2024 mengandungi 36,598 nama warganegara berumur 18 tahun ke atas sepanjang tempoh 1 April 2024 hingga 30 April 2024, yang secara automatik didaftarkan sebagai pemilih baharu, 5,204 pemilih berdaftar yang menukar kawasan pilihan raya, dan 2,452 pengundi yang menukar status atau kategori pengundi.

“SPR menyeru rakyat berumur 18 tahun ke atas pada April tahun ini dan mana-mana pemilih berdaftar yang memohon pertukaran kawasan pilihan raya atau status pengundi supaya menyemak nama mereka dalam DPT BLN4/2024.

“Sekiranya mereka mendapati nama mereka tidak tersenarai dalam daftar pemilih, mereka boleh membuat tuntutan dengan memfailkan Borang C melalui aplikasi dalam talian di https://myspr.spr.gov.my atau melawat pejabat SPR Negeri yang berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ikmalrudin berkata suruhanjaya itu menyediakan lima kaedah semakan iaitu melalui portal SPR di https://www.spr.gov.my atau https://mysprsemak.spr.gov.my; portal rasmi pejabat Pilihan Raya Negeri di http://ppn.spr.gov.my; dan permohonan dalam talian di https://myspr.spr.gov.my.

Semakan juga boleh dilakukan melalui aplikasi mudah alih MySPR Semak atau talian hotline Semakan Daftar Pemilih di talian 03-8892 7218.

Ikmalrudin berkata pengundi berdaftar di mana-mana kawasan pilihan raya yang ingin membantah kemasukan pengundi yang bertukar kawasan boleh mengisi borang D.

“Borang C dan D juga boleh dimuat turun dari portal Pejabat Pilihan Raya Negeri di http://ppn.spr.gov.my dan hendaklah diserahkan kepada pengarah pilihan raya negeri berkenaan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja sepanjang tempoh semakan DPT BLN4/2024,” katanya.

–Agensi

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)