Datasonic cadang satu saham bonus untuk setiap saham Datasonic dipegang

Datasonic cadang satu saham bonus untuk setiap saham Datasonic dipegang

KUALA LUMPUR,. Datasonic Group Bhd telah mencadangkan untuk melakukan menerbitkan bonus sehingga 2.17 bilion saham biasa baharu berdasarkan satu saham bonus untuk setiap saham Datasonic yang dipegang pada tarikh kelayakan yang akan diumumkan kemudian.

Penyedia penyelesaian bersepadu berkaitan keselamatan itu berkata langkah itu sejajar dengan tujuan kumpulan untuk memberi penghargaan kepada pemegang sahamnya dan juga berpotensi meningkatkan kecairan dagangan saham syarikat itu di Bursa Malaysia tanpa menjejaskan permodalan pasaran kumpulan tersebut.

Pengerusi Bukan Eksekutif Datasonic, Jeneral (B) Tan Sri Mohamed Hashim Mohd Ali berkata, isu bonus yang dicadangkan itu adalah luahan penghargaan terhadap keyakinan dan kesabaran yang diberikan kepada kumpulan itu ketika ia mengembangkan perniagaannya.

“Selain itu, diharapkan dapat meningkatkan kecairan saham kami dan menggalakkan lebih banyak penyertaan oleh pelabur serta berpotensi memperluaskan asas pemegang saham,” katanya dalam satu kenyataan.

Setelah selesai langkah tersebut, modal saham terbitan Datasonic yang diperbesarkan di bawah senario maksimum akan meningkat kepada RM1.19 bilion, merangkumi 4.35 bilion saham biasa, naik daripada 1.35 bilion saham.

Senario maksimum mengandaikan pelaksanaan Waran A tertunggak, pemberian sepenuhnya dan pelaksanaan opsyen (berdasarkan jumlah maksimum yang dibenarkan di bawah skim pilihan saham pekerja), dan dengan anggapan semua saham perbendaharaan dijual semula di pasaran terbuka.

Sebaliknya, senario minimum mengandaikan bahawa tidak ada Waran A yang tertunggak, tidak ada pilihan yang diberikan, dan semua saham perbendaharaan dikekalkan.

Tanpa mengambil kira perkara di luar jangka dan tertakluk kepada persetujuan pihak berkuasa yang relevan, syarikat itu berkata langkah itu dijangka selesai pada suku keempat 2020.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )