Dato’ Abdul Rahman Dahlan Cadang 7 perkara kepada Menteri -Menteri Kabinet  @DARDOfficial

Dato’ Abdul Rahman Dahlan Cadang 7 perkara kepada Menteri -Menteri Kabinet @DARDOfficial

KUALA LUMPUR,17 Mac – Beberapa cadangan Kepada Perdana Menteri dan menteri-menteri kita dalam kabinet:

1) benarkan pengusaha kimia untuk tukar bisnes kepada membuat hand sanitizer walaupun tidak ada lesen dari MOH dan KPDNKK. Stok hand sanitizer amat terhad dan ianya amat penting untuk pembersihan tangan. Kompoun untuk membuat hand sanitizer tidaklah sukar atau complicated sangat. Lagipun ianya tidak di makan jadi lesen lesen tertentu itu boleh dimansuhkan. Kalau supply botol plastik tidak mencukupi, benarkan mereka menjual dalam bentuk kuantiti yang boleh diisi dalam botol kosong yang dibawa oleh pembeli.

2) benarkan pengusaha restoran makan untuk terus beroperasi tanpa pelanggan. Sekurang-kurangnya mereka boleh menghantar makanan melalui food panda atau Grab food. Budak budak yang menghantar makanan pun boleh cari pendapatan dalam keadaan sekarang ini. Pengusaha restoran pun boleh bernafas sedikit.

(3) semua material atau produk dari China yang tersadai di wharehouse atau gudang di pelabuhan Malaysia dibenarkan untuk dilepaskan tanpa kuarantin yang terlalu panjang. World Health Organisation (WHO) berpandangan jangkitan virus melalui hantaran package atau hantaran barangan sangat rendah. Sekurang kurangnya kilang di Malaysia masih boleh beroperasi.

(4) Haramkan “short selling” dalam Bursa Malaysia di mana pelabur boleh menjual saham yang dia tidak pegang dengan harapan dapat membeli saham tersebut pada harga yang rendah. Ini akan menyebabkan harga saham mendapat tekanan jualan dan harga akan jatuh lagi.

(5) online busines mesti digalakkan lagi. Perniagaan atas talian tidak ada interaksi fizikal.

(6) tidak benarkan pembelian makanan dan barangan rumah yang berkelebihan. Siapa yang buat boleh didakwa.

(7) jangan umum dasar yang tidak efektif tapi merugikan. Contohnya 2% diskaun bil elektrik tidak efektif tapi akan menyebabkan kos subsidi kerajaan sebanyak RM500 juta sedangkan harga minyak dan arang batu sudah murah dan kos operasi TNB sudah berkurangan. Biarlah diskaun itu ditanggung oleh TNB bukannya kerajaan. RM500 juta subsidi kerajaan itu boleh digunakan untuk membeli ventilator dan peralatan kesihatan yang lain dalam menghadapi kes kes yang dijangka akan memuncak dalam beberapa minggu akan datang.

Semoga Allah melindungi Malaysia dan rakyatnya.

Dato’ Abdul Rahman Dahlan @DARDOfficial
Ahli Majlis Tertinggi UMNO Malaysia
Ketua UMNO Sabah
Bahagian Tuaran

16.03.20

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )