Dewan Rakyat: Kurang kakitangan, struktur ‘top heavy’ sukarkan tugas NADMA – Mastura

Dewan Rakyat: Kurang kakitangan, struktur ‘top heavy’ sukarkan tugas NADMA – Mastura

KUALA LUMPUR: Jumlah kakitangan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) yang sedikit malah tiada kakitangan di peringkat negeri menyukarkan koordinasi dan penyampaian maklumat dua hala secara terus dengan agensi-agensi di lapangan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Mastura Mohd Yazid berkata, setakat ini struktur organisasi NADMA hanya mempunyai 94 perjawatan pelbagai gred pengurusan dan profesional serta kumpulan sokongan.

“Keupayaan NADMA juga terbatas untuk menyelaras tindakan pengurusan bencana di peringkat setempat yang melibatkan pelbagai pihak.

“Ia meliputi komuniti, badan-badan bukan kerajaan, kerajaan tempatan, pihak swasta dan sebagainya dalam usaha untuk mengarusperdanakan pengurangan risiko bencana, kesiapsiagaan, pemerkasaan komuniti dan pendidikan,” katanya.

Beliau berkata demikian di Dewan Rakyat pada Rabu sebagai respons terhadap Datuk Seri Hasan Arifin (BN – Rompin) yang bertanya apakah adanya keperluan mendesak mengenai cadangan mewujudkan NADMA 2.0.

Tambah beliau, struktur NADMA yang compact dan top heavy menyebabkan berlaku kepincangan dalam pelaksanaan mekanisme pengurusan bencana berpaksikan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah-Negeri-Pusat.

Jelasnya, antara kelemahan ketara dikenal pasti susulan kejadian banjir sewaktu Monsun Timur Laut 2021/2022 adalah isu chain of command di dalam pelaksanaan mekanisme tindak balas bencana.
“Kejadian banjir besar luar biasa yang melanda beberapa buah negeri mulai 18 Disember 2021 memperlihatkan sisi kelemahan dalam struktur pengurusan bencana negara di mana NADMA hanya mempunyai kakitangan bertugas di peringkat pusat.

“NADMA tidak mempunyai kakitangan di peringkat daerah dan negeri kerana pada masa itu, asas penubuhan NADMA pada 26 Ogos 2015 adalah sebagai penyelaras semata-mata,” ujarnya lagi.

-Agensi

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )