Doktor di India tawar kos dialisis serendah RM2.87

KOLKATA,. Ketika Perdana Menteri India Narendra Modi mengumumkan lockdown untuk membendung COVID-19, rata-rata penduduk di negara itu dilihat lebih bimbang tentang kebuluran berbanding virus pandemik itu.

Lebih buruk lagi apabila kerajaan melanjutkan tempoh tersebut.

Perkara itu tentunya menjadi satu bebanan kepada golongan miskin dan mereka yang bergantung hidup dengan upah harian.

Times of India melaporkan, menyedari situasi itu, seorang doktor tampil menawarkan kos rawatan dialisis serendah 50 Rupee (RM2.87) kepada pesakit di pusat dialisisnya yang terletak di Kolkata, India.

Dr Fuad Halim memberitahu, pada awal penubuhan pusat itu pada 2008, beliau mengenakan bayaran 500 Rupee (RM28.70) kepada setiap pesakit.

Pun begitu katanya, jumlah itu dikurangkan sehingga 350 Rupee (RM20) menjelang awal tahun ini kerana tujuan asas pusat itu ditubuhkan adalah bagi membantu golongan kurang berkemampuan untuk mendapatkan perkhidmatan itu.

“Pada minggu pertama lockdown, ramai pesakit datang mengadu yang mereka tidak lagi dapat datang menjalani rawatan dialisis kerana tidak mampu membayar,” katanya.

Fuad memberitahu, mengambil kira penderitaan yang dilalui oleh golongan itu, beliau mengurangkan kos bayaran kepada 50 Rupee.

“Pesakit ini tidak ada pilihan lain, sama ada pandemik atau tidak, mereka perlu menjalani rawatan (dialisis) untuk terus hidup,” ujarnya.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )