Dunia menuju ‘arah yang salah’ dalam menangani perubahan iklim

Dunia menuju ‘arah yang salah’ dalam menangani perubahan iklim

WASHINGTON,. Dunia sedang menuju “arah yang salah” dalam menangani perubahan iklim, menurut laporan United in Science yang dikeluarkan Persatuan Meteorologi Dunia, agensi di bawah Pertubuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Menurut laporan itu kepekatan gas rumah hijau terus meningkat ke paras yang tinggi dan kadar pelepasan bahan api fosil kembali ke tahap sebelum pandemik, selepas menunjukkan penurunan semasa penutupan akibat pandemik COVID-19, lapor United Press International (UPI).

Dunia mencatatkan pemanasan paling tinggi sejak tujuh tahun lalu, oleh itu ikrar bagi mengurangkan pelepasan karbon 2030 perlu tujuh kali lebih tinggi untuk sejajar dengan matlamat 34.7 darjah seperti disepakati dalam Perjanjian Iklim Paris 2015.

Terdapat 48 peratus kemungkinan pada satu tahun dalam jangka masa lima tahun akan datang bakal menyaksikan purata suhu meningkat seketika hingga mencecah 34.7 darjah lebih tinggi berbanding purata antara 1850 dan 1900.

Laporan itu mendapati paras karbon dioksida, metana dan nitrus oksida di atmosfera terus meningkat dan menunjukkan penurunan buat seketika pada 2020.

Apabila pemanasan global meningkat, ‘titik tip’ (titik permulaan apabila sistem beralih kepada keadaan baharu) akan terjadi dalam sistem iklim, menurut laporan itu.

Setiausaha Agung PBB António Guterres dalam satu kenyataan berkata laporan United in Science tahun ini menunjukkan kesan iklim menuju kemusnahan namun, setiap tahun kita menggandakan keperluan terhadap bahan api fosil meskipun sedar kesan buruk yang bakal ditinggalkan.

Laporan itu juga menekankan mengenai kesan terhadap kemanusiaan dan kos kewangan yang diperlukan pada masa depan.

Sementara itu, Setiausaha Agung WMO Petteri Taalas dalam satu kenyataan berkata sains iklim menunjukkan bahawa banyak kejadian cuaca ekstrem yang melanda ketika ini berkemungkinan akibat perubahan iklim yang berpunca daripada sikap manusia.

“Kami telah menyaksikan berulang kali tahun ini, dengan kesan tragis. Amat penting bagi kita meningkatkan tindakan ke atas sistem amaran awal untuk membina daya tahan terhadap risiko iklim semasa dan masa depan dalam komuniti yang terdedah berbanding sebelum ini.

“Disebabkan itu WMO menerajui usaha untuk memastikan Amaran Awal untuk Semua dibangunkan dalam tempoh lima tahun akan datang,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)