Ekonomi Malaysia dijangka susut 4.0 peratus tahun ini – ADB

Ekonomi Malaysia dijangka susut 4.0 peratus tahun ini – ADB

KUALA LUMPUR,. Ekonomi Malaysia dijangka susut sebanyak 4.0 peratus pada tahun ini sebelum pulih untuk berkembang sebanyak 6.5 peratus pada 2021, menurut Bank Pembangunan Asia (ADB).

Dalam laporan Tambahan Prospek Pembangunan Asia yang dikeluarkan hari ini, ADB berkata permintaan luaran negara dijangka lemah berikutan rakan dagang terus bergelut dengan impak daripada COVID-19.

“Pertumbuhan di Malaysia merosot kepada hanya 0.7 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2020.

“Memandangkan pandemik COVID-19 telah menjejaskan rantaian bekalan global pada suku pertama, eksport barangan dan perkhidmatan susut 7.1 peratus, dan pelaburan turut merosot berikutan pelaburan awam dan swasta, masing-masing turun 11.3 peratus dan 2.3 peratus,” katanya.

Bagaimanapun, katanya penggunaan kekal sebagai perkara yang baik dalam ekonomi, naik sebanyak 6.5 peratus berikutan penggunaan awam yang kukuh mengimbangi penggunaan swasta yang lemah.

“Namun, dengan pergerakan di seluruh negara yang disekat sejak 18 Mac untuk memerangi penularan COVID-19, penggunaan domestik dijangka susut pada suku kedua,” katanya.

Laporan itu menyatakan negara-negara Asia Tenggara mencatatkan penurunan dalam penggunaan, pelaburan dan perdagangan berikutan langkah-langkah memerangi COVID-19, manakala semua ekonomi subrantau merosot di bawah sekatan pergerakan yang dikuatkuasakan oleh kerajaan untuk membendung pandemik tersebut.

“Ekonomi terbuka Malaysia, Singapura, Thailand dan Vietnam terjejas oleh kemerosotan permintaan dan perdagangan global.

“Selain itu, ketibaan pelancong jatuh berikutan sekatan perjalanan yang ketat dan keperluan kepada kuarantin; menjejaskan industri penerbangan, perhotelan dan peruncitan,” katanya.

Walaupun banyak negara di subrantau ini telah mula melonggarkan sekatan, ADB berkata keyakinan pengguna yang rendah boleh menghalang pemulihan ekonomi, manakala permintaan luaran dijangka terus suram sepanjang tahun ini berikutan penguncupan ekonomi global.

Sementara itu, laporan tersebut menyatakan Malaysia dijangka mencatatkan deflasi sebanyak 1.5 peratus pada 2020 berikutan harga minyak yang dijangka kekal rendah, sebelum kembali kepada inflasi sebanyak 2.5 peratus pada tahun depan.

“Unjuran inflasi untuk Asia Tenggara disemak semula kepada 1.0 peratus pada 2020 dan diselaraskan kepada 2.3 peratus pada 2021,” katanya.

ADB berkata harga minyak global telah menyebabkan harga bahan api dan tenaga domestik merosot, terutamanya di Malaysia, Singapura, Thailand dan Vietnam, berikutan kejatuhan kos pengangkutan disebabkan penurunan harga petrol.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )