Ekonomi Singapura dijangka menguncup 7 peratus tahun ini

Ekonomi Singapura dijangka menguncup 7 peratus tahun ini

SINGAPURA,. Ekonomi Singapura yang menjadi penghubung perdagangan global, dijangka menguncup sehingga tujuh peratus tahun ini berikutan penurunan ketara ekoran kesan penularan pandemik COVID-19.

Kementerian Perdagangan turut menurunkan unjuran selepas data rasmi menunjukkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) merosot 0.7 peratus pada suku pertama berbanding tempoh sama tahun sebelumnya dan 4.7 peratus lebih rendah berbanding suku tahun sebelumnya.

Seperti kebanyakan negara, Singapura turut melaksanakan perintah menutup kebanyakan perniagaan, menasihati rakyatnya untuk kekal di rumah dan menyekat perjumpaan berskala besar.

Kerajaan berkata, ia mungkin melonggarkan peraturan bermula awal Jun, namun banyak lagi sekatan akan dikekalkan.

Perintah berkurung untuk mengekang virus di pasaran utama seperti Amerika Syarikat (AS), Eropah dan China telah melumpuhkan permintaan eksport, selain sekatan perjalanan antarabangsa turut menjejaskan sektor pelancongan utama Singapura.

“Masih ada ketidakpastian yang ketara dalam ekonomi global,” kata Kementerian Perdagangan dalam satu kenyataan.

“Pertama, ada risiko gelombang jangkitan berikutnya di ekonomi utama seperti AS dan zon Euro yang dapat mengganggu aktiviti ekonomi,” katanya.

“Kedua, persepsi yang semakin meningkat mengenai ruang fiskal dan monetari yang terbaik masih berkurangan di kebanyakan ekonomi utama, yang mana dapat menjejaskan keyakinan terhadap kemampuan pihak berkuasa menghadapi kejutan.”

Ekonomi republik itu kini dijangka menguncup hingga 7.0 peratus dan bukannya 4.0 peratus seperti yang diramalkan pada Mac ‘memandangkan kemerosotan prospek permintaan luaran’ dan perintah berkurung yang dilaksanakan di sebahagian negara, kata kementerian itu.

“Walaupun terdapat penurunan, masih ada tahap ketidakpastian yang signifikan mengenai tempoh dan kesan wabak COVID-19, serta trajektori pemulihan ekonomi,” katanya.

Mac lalu, bank pusat Singapura melonggarkan dasar monetari untuk menyokong ekonomi yang terjejas disebabkan virus. – AFP

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )