Fahami spektrum kewangan, pasaran modal bagi selesai keperluan kewangan Malaysia – MIFC

Fahami spektrum kewangan, pasaran modal bagi selesai keperluan kewangan Malaysia – MIFC

KUALA LUMPUR,. Memahami spektrum sebenar pasaran fiskal dan modal semasa adalah penting sebelum menyelesaikan keperluan kewangan negara dan masyarakat, kata Pengerusi Pusat Kewangan Islam Antarabangsa Malaysia (MIFC) Tan Sri Azman Mokhtar.

Beliau berkata walaupun penting untuk memahami landskap pasaran, ia juga penting untuk mengetahui fungsi kewangan itu sendiri, iaitu untuk membantu ekonomi sebenar.

“Ekonomi sebenar perlu memberi manfaat kepada masyarakat dan ini termasuk mereka yang memerlukan pekerjaan, pendapatan, pertumbuhan, kemampanan dan menangani ketaksamaan dalam alam sekitar.

“Bagaimanapun, piramid hari ini agak terbalik apabila orang ramai berdepan dengan lebih banyak kenaikan harga dan ini tidak semestinya disebabkan kos sara hidup yang tinggi, tetapi berikutan ‘terlalu banyak keuntungan’ oleh bank dan industri.

“Justeru, rakyat merasai keperitannya,” katanya pada Persidangan Merapatkan Jurang Bakat Industri-Universiti sempena Penyelidikan Pasaran Modal Malaysia-Perbadanan Pembangunan Industri Sekuriti (ICMR-SIDC) di sini, hari ini.

Azman berkata mana-mana pasaran mempunyai permintaan dan penawaran yang perlu dipadankan, dan untuk memadankannya, kerajaan perlu memikirkan perkara ini dan memainkan peranannya manakala pemain swasta perlu menjadi pembolehubah.

“Misalnya, dalam kes Farm Fresh Bhd, Khazanah Nasional Bhd melabur dalam dana modal teroka tempatan (30 peratus kepentingan) manakala baki 70 peratus adalah daripada usahawan berikutan mereka memerlukan modal untuk berkembang.

“Dari semasa ke semasa, Khazanah mengetahui lebih banyak mengenai perniagaan dan produk Farm Fresh. Oleh itu, kami memerlukan sistem untuk membolehkan lebih banyak modal teroka. Tidak mengapa untuk gagal, dengan syarat ia adalah kegagalan yang baik, bukan kegagalan yang teruk,” katanya.

Azman menekankan kepentingan untuk menghimpunkan semua pihak berkepentingan daripada sektor awam dan swasta serta masyarakat dengan menggunakan teknologi untuk mendapatkan bakat yang betul melalui kepimpinan pemikiran.

“Antara idea saya yang cuba saya kemukakan ialah apa yang saya namakan kemahiran khusus mengikut kesesuaian atau kemahiran bakat. Apabila anda memahami landskapnya, anda perlu faham bahawa untuk menyelesaikan perkara tertentu, kita memerlukan bakat dengan kemahiran berbeza.

“Misalnya, jika anda ingin membangunkan usahawan, modal yang diperlukan mestilah kurang daripada apa yang ditawarkan oleh bank (kerana bank memerlukan cagaran dan sebagainya), justeru, penting untuk memahami konsep modal teroka kerana apabila anda melakukannya dengan baik, ia akan membolehkan wujud firma baharu, idea baharu dan inovasi,” katanya.

Azman juga memegang jawatan pengerusi dalam organisasi lain, seperti Universiti INCEIF, Lembaga Tabung Haji, Majlis Kepimpinan MIFC dan Universiti Teknologi Malaysia.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )