Festival Chingay disambut sederhana ekoran COVID-19

Festival Chingay disambut sederhana ekoran COVID-19

JOHOR BAHRU,. Festival perarakan Chingay yang dianjurkan di bandar raya ini tetap meriah meskipun disambut secara sederhana kali ini berikutan kebimbangan risiko jangkitan COVID-19.

Tinjauan Bernama mendapati ribuan orang membanjiri Kuil Xing Gong di Jalan Ulu Ayer Molek di sini, yang menjadi lokasi pertama perarakan lima dewa bagi upacara keagamaan itu.

Persekutuan Tiong Hua, penganjur festival berkenaan juga dilihat mengambil langkah berjaga-jaga dengan meletakkan pasukan kesihatan bagi memeriksa suhu badan setiap pengunjung yang memasuki kawasan kuil berkenaan.

Penutup hidung dan mulut serta cecair pembasmi kuman tangan turut diedarkan kepada orang ramai.

Kelihatan pengunjung yang menyertai upacara keagamaan berkenaan mengenakan penutup hidung dan mulut, mula membanjiri kawasan kuil seawal pukul 3 petang.

Perarakan berskala kecil sepanjang lapan kilometer di sekitar bandar Johor Bahru, bermula dari Kuil Xing Gong dengan menggunakan lima kereta berhias berbanding 17 kereta berhias pada tahun lepas.

Perarakan yang bermula pada 7 malam itu, tamat kira-kira 9 malam tadi.

Festival yang memasuki tahun ke-150 penganjurannya itu membawa maksud yang signifikan kepada masyarakat Tionghua kerana menggambarkan semangat permuafakatan yang kukuh antara kelima-lima suku dialek iaitu Teochew, Hokkien, Hakka, Guangsiew dan Hainan.

Kerajaan negeri sebelum ini telah menasihatkan penganjur acara-acara utama supaya menangguhkan atau mengadakan secara kecil-kecilan berikutan jangkitan virus berkenaan, yang bermula di China tetapi telah menular ke seluruh dunia.

Malaysia mencatatkan 19 kes COVID-19 setakat ini manakala 67 kes dilaporkan di Singapura yang berjiran dengan Johor.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)