Festival riuh usaha merakyatkan K-KOMM- Annuar

Festival riuh usaha merakyatkan K-KOMM- Annuar

MELAKA,. Festival Riuh bakal dianjurkan tahun ini dengan Johor menjadi negeri pertama penganjurannya sebagai antara usaha merakyatkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM).

Menteri Komunikasi dan Multimedia (MenKOMM), Tan Sri Annuar Musa berkata peruntukan sebanyak RM20 juta telah diluluskan kementerian bagi pelaksanaan festival berkenaan.

“Berbeza dengan penganjurannya sebelum ini, Festival Riuh kali ini bakal menampilkan tiga elemen utama iaitu ketersambungan perkhidmatan jalur lebar, industri kreatif dan ekonomi digital.

Sebagai usaha tersebut syarikat-syarikat telekomunikasi di negara ini diminta menjadi penaja utama festival secara bergilir-gilir,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Iftar MenKOMM bersama komuniti negeri Melaka di sini malam tadi.

Turut hadir Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Roslan Ariffin.

Katanya menerusi festival itu ia akan menjadi sebahagian daripada agenda merakyatkan K-KOMM agar segala yang dilakukan kementerian ini dapat difahami oleh semua golongan terutama kelompok akar umbi.

“Festival ini akan berlangsung di setiap negeri dan dirancang diadakan sekurang-kurang dua kali sebulan selama tiga hari bagi memperkenalkan keunikan industri kreatif yang ada di negeri berkenaan selain untuk menggalakkan usahawan menceburi ekonomi digital.

Justeru lokasi jelajah Festival Riuh akan diselaraskan jawatankuasa kementerian dengan kerjasama exco di setiap negeri terlibat,” katanya.

Dalam pada itu beliau berkata Hari Wartawan Nasional (HAWANA) akan berlangsung pada 29 Mei ini dan Melaka dipilih menjadi tuan rumah sementara Bernama bertindak sebagai penganjur dengan sokongan Ikatan Setia Kawan Wartawan Malaysia Indonesia (ISWAMI).

Terdahulu beliau menyampaikan sumbangan duit raya dan kurma kepada seramai 20 pelajar tahfiz dari Madrasah Tahfiz Fathur Rahman, Jalan Taming Sari.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )