
Garis panduan penganjuran konsert di Selangor akan disemak semula – Exco
KUALA SELANGOR: Untuk mencegah kematian akibat penyalahgunaan dadah berulang, kerajaan negeri Selangor akan menyemak semula garis panduan konsert di negeri itu.
Mohd Najwan Halimi, Exco Belia, Sukan dan Keusahawanan negeri, menyatakan bahawa pihaknya memandang serius kejadian itu dan akan membincangkan perkara itu dengan Datuk Ng Suee Lim, Exco Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Selangor.
“Apa yang berlaku baru-baru ini berkaitan dengan kematian benar-benar membuatkan kita sedih. Kita percaya bahawa pihak berkuasa telah menjalankan siasatan dan telah membuat keputusan yang betul untuk menangguhkan konsert yang telah dijadualkan.
Selepas merasmikan Karnival Jelajah Belia MADANI Selangor 2024 Siri 3 di Pantai Remis, Jeram di sini hari ini, beliau berkata, “Kita nak elakkan supaya kejadian ini berlaku lagi pada masa akan datang dan saya setuju kita semak semula garis panduan atau pelaksanaan konsert itu nanti.”
Semalam, Datuk Hussein Omar Khan, Ketua Polis Selangor, memutuskan untuk menangguhkan sementara kebenaran permit untuk mengadakan konsert di seluruh Selangor sehingga penyiasatan kes kematian empat orang yang menghadiri Konsert Pinkfish di Bandar Sunway, Subang Jaya, selesai.
Arahan serta-merta itu berkuat kuasa sehingga pihaknya yakin penganjur konsert boleh mengawal perjalanan konsert, terutamanya untuk mengelakkan aktiviti jenayah seperti pengedaran dadah.
Pada masa yang sama, Mohd Najwan ingin para penganjur konsert menilai semula prosedur penganjuran mereka dengan teliti, terutamanya berkaitan dengan kemasukan atau penggunaan bahan terlarang.
Dari segi prosedur, garis panduan agak jelas, tetapi terdapat beberapa perkara yang tidak di bawah kawalan penganjur atau pihak berkuasa.
“Ia seharusnya menjadi antara sebab kita lihat semula dan tindakan tegas perlu diambil terutamanya terhadap pengambilan dan penggunaan bahan terlarang,” katanya.