GCC, AS umum bantuan US$11 bilion untuk keselamatan makanan

GCC, AS umum bantuan US$11 bilion untuk keselamatan makanan

ANKARA,. Anggota Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dan Amerika Syarikat (AS) pada Sabtu mengumumkan akan menyediakan bantuan bernilai US$11 bilion untuk menangani cabaran keselamatan makanan serantau dan antarabangsa, lapor Agensi Anadolu memetik Agensi Berita Arab Saudi (SPA).

AS menyambut baik “keputusan Kumpulan Penyelarasan Arab (ACG), yang dianggotai 10 institusi pembangunan kewangan untuk menyediakan sekurang-kurangnya US$10 bilion sebagai respons kepada cabaran keselamatan makanan,” menurut kenyataan bersama GCC dan AS pada sidang kemuncak Arab Saudi-AS di Jeddah.

Menurut kenyataan itu negara-negara GCC juga mengalu-alukan pengumuman bantantuan AS sebanyak US$1 bilion bagi keselamatan makanan jangka pendek dan jangka panjang untuk rantau Timur Tengah dan Afrika Utara.

GCC turut merakamkan penghargaan atas penubuhan Pasukan Petugas Gabungan 153 dan Pasukan Petugas 59 yang akan bersama meningkatkan penyelarasan pertahanan antara negara anggota GCC dan US Central Command untuk memantau ancaman maritim.

Sidang kemuncak Arab Saudi-AS diadakan pada Sabtu yang turut dihadiri Presiden Joe Biden, pemimpin dari negara-negara GCC, Mesir, Iraq dan Jordan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )