Hari Wesak disambut meriah, penganut terus berwaspada ancaman COVID-19

Hari Wesak disambut meriah, penganut terus berwaspada ancaman COVID-19

KUALA LUMPUR,.Hari Wesak semalam disambut sangat meriah dalam kalangan penganut agama Buddha dengan sesetengah individu masih mengamalkan langkah pencegahan dan berwaspada menghadapi ancaman COVID-19.

Tinjauan Bernama di beberapa negeri mendapati penganut agama Buddha bersama-sama anggota keluarga masing-masing mula mengunjungi tokong pada awal pagi bagi menjalankan upacara keagamaan dan memberi penghormatan kepada Siddharta Gautama, pengasas agama itu.

Di KEDAH, ratusan penganut Buddha mengunjungi Wat Nikrodharam Temple atau lebih dikenali, Wat Siam Teluk Wanjah di Alor Setar seawal pukul 7 pagi bagi menjalankan upacara sembahyang.

Tan Juay Kok, 43, dari Taman Gunung Hijau, Alor Setar berkata dia datang untuk menunaikan upacara sembahyang pada 8.20 pagi dalam suasana belum sesak di dalam Wat Siam.

“Orang masih belum ramai, jadi itu memudahkan saya menjalankan upacara sembahyang dan walaupun tidak diwajibkan untuk memakai pelitup muka, saya lihat ramai yang memakainya sebagai langkah berhati-hati dengan penularan COVID-19,” katanya kepada Bernama di sini, semalam.

Tan Hooi Chia, 38, dari Taman Saga, Alor Setar yang membawa anak lelakinya berusia setahun pula berkata dia datang pada 9 pagi untuk mengelakkan daripada bersesak dengan orang ramai sebagai langkah pencegahan COVID-19.

Di SELANGOR, tinjauan di Tokong Fo Guang Shan Dong Zen di Jenjarom, Kuala Langat yang mula dikunjungi seawal 8 pagi tadi mendapati kebanyakan pengunjung memakai pelitup muka sepanjang upacara sembahyang dan pihak tokong mengambil inisiatif mengadakan saringan kesihatan secara percuma.

Di KUALA LUMPUR, Setiausaha Kehormat Persatuan Sasana Abhiwurdhi Wardana bagi Tokong Buddha Maha Vihara Brickfields, Tilak Leslie berkata suasana tahun ini lebih meriah berbanding tahun lepas susulan keadaan COVID-19 yang kian terkawal.

Beliau berkata pada hari ini, pihaknya menyasarkan 25,000 hingga 30,000 orang yang akan datang untuk menyambut hari Wesak di tokong berkenaan dan Menteri Pengangkutan Anthony Loke dijadualkan hadir bagi melancarkan perarakan kereta berhias dan perarakan lilin pada 6 petang.

Katanya, kira-kira 12 kereta berhias akan turut serta dalam perarakan sejauh 12 kilometer (km) dan dijangka mengambil masa empat jam, bermula di Tokong Buddha Maha Vihara, melalui Little India, Pasar Seni, Jalan Raja Chulan, Bukit Bintang dan kemudian kembali ke tokong.

Di PERLIS, Presiden Pertubuhan Buddhis Perlis Hong Bee Im berkata perarakan kereta berhias melibatkan empat kereta berhias dan sebuah beca, sejauh dua km akan bermula pada 7.45 malam, dari Taman Mutiara menuju ke Jalan Jubli Perak, Jalan Bukit Lagi, Jalan Raja Syed Alwi, Jalan Tun Abdul Razak dan pusat bandar Kangar.

Di PULAU PINANG, Setiausaha Jawatankuasa Sambutan Hari Wesak Negeri Datuk Lim Gim Hin berkata sambutan Hari Wesak diteruskan malam ini dengan perarakan daripada 30 pasukan, membabitkan kereta berhias sejauh lapan km, bermula 7 malam di Jalan Burma iaitu berhadapan bangunan Persatuan Buddha Pulau Pinang dengan jangkaan kehadiran lebih 20,000 pengunjung.

Di NEGERI SEMBILAN, Ahli Jawatankuasa Persatuan Buddhist Malaysia Negeri Jonathan Low pula berkata 3,000 penganut menyertai perarakan yang diadakan semalam manakala perarakan malam ini akan melibatkan lima kenderaan berhias termasuk kereta kuda dan beca.

Beliau berkata setakat pagi ini, lebih 300 individu hadir ke Tokong Yen Kok Chee di Seremban bermula 8 pagi bagi melakukan upacara keagamaan termasuk membawa jambangan bunga dan memandikan patung Buddha di tokong tersebut sebagai simbolik penyucian diri.

Di KELANTAN, antara lokasi yang menjadi tumpuan adalah Wat Photivihan di Kampung Jambu, Tumpat yang terkenal dengan Sleeping Buddha atau patung Buddha yang sedang tidur bersaiz 40.9 meter panjang dengan ketinggian 10.9 meter, selain Wat Machimmaram di Kampung Jubakar yang menempatkan patung Buddha duduk.

Di PERAK, Pemegang Amanah Tokong Wat Siribunyamagaram di Ipoh, Ching Thoo Kim, 57, berkata ribuan penganut dijangka menghadiri perarakan yang merupakan antara upacara utama pada sebelah petang.

Di SARAWAK, Dewan Sembahyang Persatuan Buddhist Sarawak menjadi tumpuan penganut Buddha bagi upacara keagamaan sempena Hari Wesak di samping aktiviti kebajikan seperti kempen menderma darah.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )