Helikopter yang membawa Presiden Iran Raisi terhempas

Helikopter yang membawa Presiden Iran Raisi terhempas

DUBAI,. Sebuah helikopter yang membawa Presiden Iran Ebrahim Raisi dan menteri luarnya terhempas pada Ahad ketika ia melintasi kawasan pergunungan dalam kabus tebal, seorang pegawai Iran memberitahu dan penyelamat bergelut untuk sampai ke lokasi kejadian dengan keadaan cuaca yang berkabus tebal menyukarkan lagi keadaan.

Pegawai itu berkata nyawa Raisi dan Menteri Luar Hossein Amirabdollahian “berisiko berikutan nahas helikopter”, yang berlaku dalam perjalanan pulang dari lawatan ke sempadan dengan Azerbaijan di barat laut Iran.

“Kami masih berharap tetapi maklumat yang datang dari tapak nahas sangat membimbangkan,” kata pegawai itu kepada katanya lagi, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

TV kerajaan memetik seorang pegawai sebagai berkata sekurang-kurangnya seorang penumpang dan seorang anak kapal telah berhubung dengan penyelamat.

Drone Turki mengenal pasti punca haba yang disyaki serpihan helikopter itu dan telah berkongsi koordinat tapak kemungkinan nahas dengan pihak berkuasa Iran, kata agensi berita Anadolu di X.

Pemimpin Tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei, yang memegang kuasa muktamad dengan keputusan muktamad mengenai dasar luar dan program nuklear Iran, berusaha untuk meyakinkan rakyat Iran, berkata tidak akan ada gangguan kepada hal ehwal negara.

Media kerajaan Iran berkata cuaca buruk menyebabkan nahas dan merumitkan usaha menyelamat. Agensi berita negara IRNA berkata, Raisi sedang terbang menggunakan helikopter Bell 212 buatan AS.

Ketua kakitangan tentera Iran mengarahkan semua sumber tentera dan Pengawal Revolusi elit digunakan dalam operasi mencari dan menyelamat.

Sebelum ini, penyiar kebangsaan itu telah menghentikan semua program biasa untuk menunjukkan doa diadakan untuk Raisi di seluruh negara.

Pada awal pagi Isnin, ia menunjukkan pasukan penyelamat, memakai jaket terang dan obor kepala, berkerumun di sekeliling peranti GPS ketika mereka mencari lereng gunung yang gelap gelita dengan berjalan kaki di tengah-tengah ribut salji.

“Kami sedang mencari dengan teliti setiap inci kawasan umum nahas itu,” media kerajaan memetik seorang komander tentera wilayah sebagai berkata. “Kawasan itu mempunyai keadaan cuaca yang sangat sejuk, hujan dan berkabus. Hujan beransur-ansur bertukar menjadi salji.”

Negara jiran melahirkan kebimbangan dan menawarkan bantuan dalam sebarang penyelamatan. Rumah Putih berkata Presiden A.S. Joe Biden telah diberi taklimat mengenai laporan mengenai nahas itu. Turki berkata ia telah memberikan dron, helikopter, kenderaan dan pasukan penyelamat selepas permintaan pihak berkuasa Iran. Kesatuan Eropah menawarkan teknologi pemetaan satelit kecemasan.

–Agensi
.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)