Hukuman penjara sehari, denda RM2.5 juta bekas CEO Transmile kekal

Hukuman penjara sehari, denda RM2.5 juta bekas CEO Transmile kekal

PUTRAJAYA,. Mahkamah Rayuan pada Isnin mengetepikan hukuman dua tahun penjara terhadap bekas Ketua Pegawai Eksekutif Transmile Gan Boon Aun yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi kerana mengemukakan penyata kewangan mengelirukan mengenai syarikat itu kepada Bursa Malaysia Securities Bhd (Bursa Malaysia) .

Sebaliknya, panel tiga hakim terdiri daripada Datuk Hadhariah Syed Ismail, Datuk M. Gunalan dan Datuk Azman Abdullah mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen yang menjatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM2.5 juta.
Mahkamah membenarkan rayuan Gan untuk mengetepikan perintah Mahkamah Tinggi dan mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen pada 27 Ogos 2020 itu.

Hadhariah yang menyampaikan keputusan mahkamah itu, memerintahkan keputusan Mahkamah Tinggi menaikkan hukuman penjara terhadap Gan sebagai batal dan tak sah kerana ia bercanggah dengan Seksyen 314 Kanun Tatacara Jenayah.

Beliau berkata kedua-dua notis rayuan dan notis pendengaran tidak diserahkan terus kepada Gan oleh pihak pendakwaan di Mahkamah Tinggi seperti yang dikehendaki di bawah Seksyen 314.

Beliau juga berkata tiada merit dalam hujahan Suruhanjaya Sekuriti yang menyatakan peguam mewakili Gan tidak mempunyai locus standi untuk memfailkan notis rayuan kepada Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.

Suruhanjaya Sekuriti berhujah notis rayuan yang difailkan peguam Gan tidak mengikut prosedur kerana beliau menerima arahan daripada anak perempuan Gan untuk memfailkan notis rayuan sedangkan arahan perlu datang daripada Gan sendiri.

Peguam Gan, Guok Ngek Seong mengesahkan keputusan Mahkamah Rayuan itu ketika dihubungi Bernama.

Gan meninggalkan Malaysia sebelum pendengaran rayuan di Mahkamah Tinggi untuk mengetepikan sabitan dan hukuman terhadapnya yang dijatuhkan Mahkamah Sesyen dan rayuan silang terhadap hukumannya yang dibawa oleh Suruhanjaya Sekuriti.

Beliau sudah menjalani hukuman penjara sehari dan membayar denda yang dikenakan kepadanya.

Pada 25 Jan tahun lepas Mahkamah Tinggi membenarkan rayuan Suruhanjaya Sekuriti dan menambah hukuman penjara Gan daripada sehari kepada 24 bulan.

Gan didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen kerana mengemukakan kenyataan mengelirukan dengan niat untuk memperdaya berkaitan perolehan Transmile dalam Laporan Suku Tahunan Belum Diaudit bagi tahun berakhir 31 Dis, 2006.

Pertuduhan itu dikemukakan di bawah Seksyen 122B (a) (bb) Akta Perindustrian Sekuriti (SIA) 1983 (Akta 280) yang dibaca bersama dengan Seksyen 122 (1) akta yang sama.

Datuk V. Sithambaram dan Guok mewakili Gan pada prosiding hari ini sementara pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya daripada Suruhanjaya Sekuriti Mohd Hafiz Mohd Yusoff.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )