
JAKIM Seru Umat Islam Hadir Solat Hajat Setiap Malam untuk Palestin
KUALA LUMPUR, 20 Mac 2025 – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan menganjurkan solat hajat setiap malam sehingga akhir Ramadan sebagai tanda sokongan kepada rakyat Palestin yang terus menjadi mangsa kezaliman rejim Israel.
Menurut Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Dr Sirajuddin Suhaimee, solat hajat ini akan diadakan selepas solat Isyak di Masjid Negara, Masjid Putra, dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin mulai malam ini.
“Bulan Ramadan adalah waktu terbaik untuk kita bermunajat kepada Allah SWT, memohon keadilan dan perlindungan bagi saudara kita di Palestin,” katanya dalam satu kenyataan.
Serangan Israel ke Gaza Mengorbankan Ratusan Nyawa
Beliau turut mengutuk serangan udara Israel yang menyebabkan 404 kematian termasuk wanita dan kanak-kanak serta mencederakan lebih 500 orang lain di Gaza.
Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyuarakan kecaman keras terhadap serangan tersebut, terutama selepas lapan petugas kemanusiaan MAPIM turut menjadi korban. Beliau menegaskan bahawa Malaysia akan terus menyuarakan bantahan terhadap keganasan Israel di peringkat antarabangsa.
JAKIM berharap umat Islam di Malaysia akan bersama-sama hadir dan berdoa agar keadilan dan keamanan dapat dikembalikan kepada rakyat Palestin.