Jenayah indeks turun 46.7 peratus sepanjang PKP, PKPB – Bukit Aman

Jenayah indeks turun 46.7 peratus sepanjang PKP, PKPB – Bukit Aman

KUALA LUMPUR, 10 Jun — Kadar jenayah indeks sepanjang 84 hari pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) turun sebanyak 46.7 peratus, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed.

Beliau berkata sepanjang tempoh itu, iaitu mulai 18 Mac, sebanyak 10,134 kes pelbagai kesalahan jenayah dilaporkan berbanding 19,014 kes dicatatkan dalam tempoh 84 hari sebelum PKP.

Kes-kes jenayah yang dilaporkan itu terbahagi kepada dua iaitu jenayah kekerasan seperti bunuh, rogol serta samun, dan jenayah harta benda melibatkan curi kenderaan dan pecah rumah.

“Maknanya dalam tempoh PKP dan PKPB amat selamat, kes berlaku berkurangan 46.7 peratus atau kurang 8,880 kes,” katanya pada sidang media khas di Bukit Aman, di sini hari ini.

Pada sidang media itu Huzir turut memberi amaran kepada pemilik premis kelab malam, pub dan pusat hiburan agar mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang masih tidak membenarkan premis-premis terbabit beroperasi.

Beliau berkata polis sentiasa membuat pemantauan bagi memastikan tiada premis dalam kategori itu yang berdegil dan beroperasi secara rahsia.

“Ada beberapa kes dilaporkan dan polis telah membuat tangkapan (premis hiburan beroperasi secara rahsia), sekiranya ada yang masih berdegil lagi membuka premis hiburan secara rahsia mohon salurkan maklumat kepada polis.

“Dalam tempoh PKP, PKPB dan PKPP pun masih dilarang … kami buat pemantauan di peringkat kontinjen dan Bukit Aman. Kami turun padang untuk pantau,” katanya.

Pada Ahad, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khas mengumumkan banyak kelonggaran diberikan dalam tempoh pelaksanaan PKPP, tetapi masih terdapat beberapa aktiviti atau sektor yang dilarang termasuk pub, kelab malam, pusat hiburan, pusat refleksologi, pusat karaoke dan taman tema.

Larangan ini turut meliputi perarakan keagamaan dalam jumlah yang ramai, kenduri-kendara, rumah terbuka dan apa-apa aktiviti lain yang melibatkan kehadiran orang ramai yang bersesak di suatu tempat sehingga menyukarkan amalan jarakan sosial dan pematuhan kepada SOP.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )