Jurulatih berbasikal para bimbang jumlah kejohanan kelayakan kurang

Jurulatih berbasikal para bimbang jumlah kejohanan kelayakan kurang

NILAI,. Skuad berbasikal para kebangsaan meluahkan rasa kebimbangan terhadap kelayakan ke temasya Sukan Paralimpik Paris 2024, kerana kekurangan penyertaan di kejohanan kelayakan.

Jurulatih kebangsaan Sallehuddin Mohd Noh berkata setakat ini, dua slot telah diperolehi berdasarkan ranking Asia pada tahun lepas, masing-masing satu tempat bagi lelaki dan wanita.

Dengan pasukan itu berharap memburu tiga lagi slot, masing-masing dua bagi kategori lelaki dan satu wanita, Sallehuddin berkata pihaknya masih kurang penyertaan di kejohanan kelayakan kerana hanya menyertai satu daripada tiga Piala Dunia pada tahun ini.

Skuad berbasikal negara telah menyertai Piala Dunia Ostend, Belgium bermula 4-7 Mei lepas, namun terlepas saingan di Maniago, Itali (20-24 April) dan Alabama, Amerika Syarikat (26-29 Mei) kerana tidak mendapat kelulusan.

“Tahun ini penting untuk mendapatkan kelayakan ke Paralimpik, ia ditentukan menerusi ranking di Asia, iaitu tujuh teratas bagi lelaki dan empat teratas bagi wanita. Slot ke Paralimpik diberikan mengikut negara, bukannya ke atas individu.

“Jadi, kita boleh pilih mana-mana atlet yang terbaik untuk mewakili negara. Agak merugikan apabila kita tidak menyertai Piala Dunia hari itu,” katanya ketika ditemui pemberita semasa saingan Kejohanan Trek Para Asia di Velodrome Nasional di sini, semalam.

Beliau berkata, anak-anak buahnya selepas ini akan beraksi di Kejohanan C1 dan C2 pada hujung bulan depan di Melaka, diikuti Kejohanan Dunia di Glasgow, bermula 3-13 Ogos.

Pada temasya Paralimpik Tokyo 2020, Malaysia yang diwakili Mohamad Yusof Hafizi Shaharuddin, Muhammad Hafiz Jamali, Zuhairie Ahmad Tarmizi dan Nur Azlia Syafinaz Mohd Zais tidak berjaya membawa pulang pingat.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )