Kadar bantuan dua kanak-kanak hidap penyakit kritikal dinaikkan – exco

Kadar bantuan dua kanak-kanak hidap penyakit kritikal dinaikkan – exco

SEREMBAN,. Dalam membantu meringankan bebanan yang ditanggung sebuah keluarga yang mempunyai dua anak menghidap penyakit kritikal seperti yang tular di media sosial sejak semalam, kerajaan negeri menaikkan kadar Bantuan Kanak-Kanak (BKK) daripada RM200 kepada RM300.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Hal Ehwal Wanita, Keluarga dan Kebajikan negeri Nicole Tan Lee Koon berkata kenaikan BKK daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Seremban itu akan mula diberikan November ini.

“JKM telah mengadakan lawatan terhadap keluarga ini iaitu pada Mac 2019 dan lawatan susulan Isnin lalu…justeru kita putuskan kadar BKK dinaikkan kepada RM300 berbanding RM200 sebelum ini.

“Kerajaan negeri melalui JKM, Baitulmal serta rakan strategik yang lain telah membantu keluarga ini bagi meringankan beban mereka,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Isnin lepas, kisah dua beradik ini dikeluarkan dalam majalah Pa&Ma dalam talian dan telah tular serta mendapat pelbagai reaksi dalam kalangan warganet.

Dalam laporan itu, Nur Fatihah Mohamad Azroy berusia setahun dilaporkan mengalami masalah jantung manakala Nur Aisyah Mohamad Azroy berusia empat bulan turut mengalami masalah jantung dan perlu mendapat rawatan secara berkala di Hospital Tuanku Ja’afar Seremban dan Hospital Serdang, Selangor.

Mengulas lanjut, Tan berkata beliau sendiri merancang untuk mengadakan lawatan sekali lagi terhadap keluarga berkenaan Khamis ini.

Terdahulu, Tan dalam satu kenyataan berkata bertindak daripada aduan, Pejabat JKM Daerah Seremban telah melakukan lawatan ke rumah ibu kanak-kanak berkenaan Farah Idayu Mohd Shah, 29, oleh Penolong Pegawai Kebajikan Masyarakat Asnur Hisyam Asura, Pembantu Pembangunan Masyarakat Suryati Kamalrudin dan Pegawai Psikologi Chan Yi Teng kira-kira pukul 5.15 petang, Isnin.

Berdasarkan temu ramah yang dijalankan mendapati keluarga itu adalah penerima BKK sebanyak RM200 sebulan sejak Mei 2019 sehingga kini.

Menurut Farah Idayu, beliau mempunyai tiga orang anak dan yang sulung, Nur Amanina Abdul Qayyum berusia tiga tahun tidak mengalami sebarang masalah kesihatan.

Farah Idayu tinggal bersama suami dan tiga orang anaknya di sebuah rumah sewa di Bandar Seremban Selatan, Sungai Gadut dekat sini dan suaminya bekerja sebagai pembantu pasar malam dengan upah sebanyak RM50 sehari selain turut mengambil upah membaiki kenderaan rakan-rakan untuk menambah pendapatan.

Beliau hanya bergantung kepada pendapatan suaminya untuk menampung perbelanjaan susu kedua-dua anaknya bernilai RM750 selain terpaksa mencatu makanan.

Farah Idayu yang menerima bantuan daripada Baitulmal yang digunakan untuk perbelanjaan perubatan anak-anak dan tunggakan sewa rumah memaklumkan, pernah membuat pertanyaan di laman Facebook JKM untuk kenaikan kadar bantuan dan makluman yang diterima, bantuan akan dinaikkan apabila tempoh kaji semula dibuat.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)