Kampus cawangan UKM di Doha mula tawar program akhir tahun ini – Khaled

Kampus cawangan UKM di Doha mula tawar program akhir tahun ini – Khaled

KUALA LUMPUR,. Kampus cawangan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Doha, Qatar akan mula menawarkan empat program peringkat prasiswazah dan pascasiswazah secara persisir (offshore) akhir tahun ini.

Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata kampus cawangan itu adalah projek kerjasama antara UKM dan The Regional Group of Qatar iaitu sebuah syarikat yang menguruskan bidang pembangunan hartanah, pengurusan aset, pertanian dan pelaburan Islam.

Kenyataan itu dikeluarkan susulan lawatan kerja Khaled bersama delegasinya dari KPT dan Education Malaysia Global Services (EMGS) ke Doha, Qatar pada 15 dan 16 Mei lepas.

Katanya ketika lawatan itu, beliau turut mengadakan pertemuan dengan Qatar Foundation (QF) yang diwakili Presiden Pendidikan Tinggi QF Fracisco J. Marmolejo dan Ketua Pegawai Eksekutif Education Above All Foundation Fahad Hamad Hasan Al Sulaiti serta Ketua Pegawai Eksekutif Thani Bin Abdullah Foundation for Humanity Dr. Ayedh Dabsan Al-Qahtani.

Katanya antara perkara dibincangkan dalam pertemuan itu ialah penajaan dan bantuan pendidikan tinggi kepada pelarian dan pelajar-pelajar dari negara-negara yang berhadapan dengan konflik serta usaha sama dalam menjawab prejudis dan stigma Islamofobia.

“Selain itu, turut berbincang meneroka peluang mengadakan kerjasama dalam pemantapan program Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di kedua-dua negara, mengadakan perkongsian pengalaman daripada Malaysia kepada negara Qatar bagi membantu membangun dan mengembangkan instrumen waqaf dalam sektor pendidikan tinggi,” katanya.

Menurut Khaled dalam pertemuan beliau dengan Menteri Pendidikan dan Pendidikan Tinggi Qatar Buthaina Ali Al-Nuaimi pula mereka berbincang berkenaan usaha sama penyelidikan, penawaran program luar pesisir dan penyaluran dana Qatar Fund for Development bagi tujuan pendidikan.

Dalam lawatan kerja itu satu Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Aljazeera Media Institute dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) turut dimeterai, antara lain bagi memberi peluang mahasiswa jurusan komunikasi UIAM mendapat latihan lapangan dan kursus di Aljazeera.

Sementara itu menerusi Facebook rasminya Mohamed Khaled berkata delegasi KPT turut berjaya memeterai beberapa MoU semasa Forum Kazan (Rusia – Dunia Islam) 2023 antaranya melibatkan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dengan National Research University Higher School of Economics (HSE Rusia), UTM dengan St. Petersburg Electrotechnical University (LETI), dan UTM dengan Institute of Biomedical Chemistry, Rusia.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )