Kenapa sembunyikan titah adendum Najib. – Muhammad Shafee
KUALA LUMPUR: Peguam Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, bertanya mengapa pengumuman tambahan tentang bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak diketahui orang ramai.
Muhammad Shafee mengatakan bahawa ada dokumen tambahan tentang Najib yang sengaja disembunyikan oleh beberapa pihak.
Oleh itu, beliau menyatakan bahawa mereka telah meminta semua ahli Parlimen untuk menekankan hal ini.
Sebab itu, saya telah membuat langkah untuk mengambil kes ‘judicial review’ dalam perkara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang melibatkan Datuk Seri Najib Razak.
Jika tindakan ini dilakukan, ia boleh memaksa pelaksanaan tambahan tersebut dan mahkamah dapat melakukannya.
“Namun, sayangnya, mahkamah tidak melihat kenyataan yang sebenarnya ada,” katanya dalam sidang akhbar pada hari Isnin.
Muhammad Shafee berkata, keputusan mengenai adendum itu bergantung kepada mahkamah.
Beliau berkata dengan jelas bahawa arahan tambahan dari Yang di-Pertuan Agong sebelum ini memang ada.
“Saya menjamin bahawa ia (titah adendum) memang ada. ” “Saya pasti 120 persen ia ada,” katanya.
Beliau menyatakan bahawa mereka tidak tahu mengapa arahan tambahan yang dikeluarkan oleh Yang Dipertuan Agong sebelum ini tidak diikuti dan dilaksanakan.
Beliau menjelaskan bahawa mereka perlu bersikap sopan ketika membuat permohonan untuk menghantar dokumen tambahan di mahkamah rayuan.
“Ketika mahkamah mendengar kes ini secara terbuka, ia sepatutnya dirahsiakan,” katanya.
Apabila ditanya, ada pihak yang mengendalikan ‘podcast’ yang telah menyebut tentang adanya tambahan pernyataan tersebut.
Muhammad Shafee mengatakan bahawa ia tidak lagi di bawah pengurusannya.
“Saya boleh mengawal apa yang saya lakukan. ” Jadi, saya tak dapat buat apa-apa.
” Akan ada sesuatu yang mengejutkan dalam kes ini. ” “Tapi saya tidak dapat memberitahunya sekarang. ”
“Kalau mereka umumkan sekarang, itu sudah tidak mengejutkan lagi,” katanya dengan tenang.