Keselamatan di balai polis di seluruh negara dipertingkatkan

Keselamatan di balai polis di seluruh negara dipertingkatkan

KUALA LUMPUR,. Kawalan keselamatan di balai polis di seluruh negara dan sistem pertahanan sedia ada terus diperkukuh susulan serangan ke atas balai polis Ulu Tiram awal pagi semalam.

Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mancha Ata berkata semua ketua jabatan di ibu pejabat polis kontinjen dan ketua polis daerah diarah meningkatkan kawalan keselamatan dan pertahanan di semua balai polis di seluruh negeri.

Katanya, mereka telah diminta merangka pelan kawalan keselamatan yang lebih terperinci dan memantau elemen berkaitan kumpulan pengganas di kawasan masing-masing.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar berkata, semua anggota yang berada di lapangan berada pada tahap kewaspadaan yang tinggi terutama mereka yang bekerja pada waktu bukan pejabat.

“Langkah-langkah keselamatan di balai polis sentiasa dilaksanakan, dan ada kawalan keselamatan… mulai sekarang, kita akan mengetatkan dan memperkemas proses pemeriksaan bagi sesiapa yang memasuki balai, terutama pada waktu malam,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata langkah ini mungkin menyusahkan orang ramai yang terpaksa berurusan dengan polis selepas waktu pejabat, sambil menambah bahawa mereka akan tetap mengekalkan persekitaran ‘mesra pengguna’ untuk orang ramai tanpa menjejaskan keselamatan anggota polis yang bertugas.

Ketua Polis Kelantan Datuk Muhamad Zaki Harun berkata kesemua 10 ibu pejabat polis daerah, 57 balai polis dan 27 pos polis di negeri ini telah diarah mempertingkat sistem pertahanan sedia ada dan kesiapsiagaan anggotanya.

“Persekitaran balai dan pos polis, termasuk di daerah yang bersempadan dengan Thailand, juga akan menyaksikan peningkatan tahap kesiapsiagaan,” katanya.

Menurutnya, ini termasuk lampu lebih terang bagi memudahkan pemantauan selain memastikan keselamatan kompleks perumahan polis.

Ketua Polis Kedah Datuk Fisol Salleh berkata keselamatan semua pegawai polis menjadi keutamaan beliau sejak beliau memegang jawatan itu pada Jun tahun lepas.

“Penekanan terhadap keselamatan ini termasuk individu dan tempat kerja mereka… rekrut telah menerima latihan yang diperlukan…tetapi kami akan memperkukuhkan latihan mereka supaya mereka tahu apa yang perlu dilakukan apabila berhadapan dengan situasi yang membahayakan keselamatan mereka,” katanya.

Beliau berkata, pasukan polis dan agensi lain turut menitikberatkan tahap keselamatan di sempadan bagi mencegah kegiatan jenayah.

Di Lahad Datu, Komander Kawasan Keselamatan Timur Sabah Datuk Victor Sanjos berkata pihaknya tidak mengesan sebarang ancaman keselamatan di Zon Keselamatan Timur Sabah.

–Agensi

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)