Keuntungan bersih suku pertama Maybank meningkat pada RM2.27 bilion

Keuntungan bersih suku pertama Maybank meningkat pada RM2.27 bilion

KUALA LUMPUR: Malayan Banking Bhd (Maybank) mencatat keuntungan bersih lebih tinggi sebanyak 10.7 peratus kepada RM2.27 bilion bagi suku pertama tahun kewangan berakhir pada 31 Mac, 2023, berbanding RM2.05 bilion bagi tempoh sama, tahun lepas.

Prestasi litu didorong oleh penambahbaikan berterusan dalam kualiti aset serta keuntungan perbendaharaan dan pasaran serta yang menyokong pendapatan operasi bersih kumpulan, kata kumpulan serta bank keempat terbesar di Asia Tenggara dari segi aset dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Perolehan hasilnya meningkat kepada RM14.78 bilion daripada RM11.42 bilion, sebelum ini.

Pendapatan sesahamnya meningkat kepada 18.79 sen pada suku di bawah kajian daripada 17.23 sen pada suku pertama tahun kewangan 2022.

Selain itu, pendapatan operasi lain kumpulan melonjak sebanyak RM696.3 juta atau 68.1 peratus kepada RM1.72 bilion berikutan pelbagai pulangan, termasuk derivatif, pertukaran asing (forex) dan penilaian semula derivatif, aset kewangan dan pelaburan kewangan pada nilai saksama melalui keuntungan atau kerugian (FVTPL) serta pendapatan pelaburan bersih.

Pendapatan faedah bersih suku pertama tahun kewangan 2023 dan pendapatan perbankan Islam meningkat sebanyak RM22.3 juta atau 0.4 peratus tahun ke tahun kepada RM5.02 bilion manakala prestasi perkhidmatan insurans/takaful menokok sebanyak RM19.9 juta atau 71.3 peratus kepada perbelanjaan bersih RM8.0 juta.

Sementara itu dalam kenyataan media, Maybank berkata walaupun keadaan persekitaran ekonomi global yang mencabar, pendapatan operasi bersih bagi suku tersebut meningkat kepada RM6.32 bilion, berikutan peningkatan 12.4 peratus tahun ke tahun dalam pendapatan bukan faedah kepada RM1.53 bilion, disokong oleh pendapatan derivatif dan pertukaran asing serta pelaburan dan perdagangan.
“Bagaimanapun, ini telah dilaraskan oleh pendapatan berasaskan dana bersih yang rendah sebanyak 2.0 peratus dengan margin faedah bersih (NIM) turun 15 mata asas (bps) tahun ke tahun akibat persaingan deposit yang sengit.

“Kos overhed lebih tinggi pada RM3.05 bilion berbanding RM2.73 bilion setahun sebelumnya susulan peningkatan kos kakitangan akibat peruntukan lebih tinggi untuk perjanjian kolektif kesatuan yang baharu dimeterai serta perbelanjaan teknologi maklumat, pemasaran dan berkaitan hasil,” katanya.

Dari segi kualiti aset, Maybank mencatat penambahbaikan dengan kerugian rosot nilai bersih berkurangan sebanyak 50.9 peratus kepada RM292.9 juta pada Mac 2023 manakala nisbah pinjaman terjejas kasar turun sebanyak 45bps kepada 1.50 peratus daripada 1.95 peratus pada setahun sebelumnya dan 1.57 peratus pada Disember 2022 akibat hapus kira, pemulihan dan pembentukan pinjaman baharu terjejas yang rendah.

“Berikutan itu, kadar caj kredit bersih kumpulan berada pada 25bps manakala perlindungan kerugian pinjaman mengukuh kepada 133.5 peratus pada suku tersebut daripada 106.4 peratus berbanding tahun sebelumnya dan 131.2 peratus pada Disember 2022.

“Kumpulan juga terus menjalankan usaha proaktif dengan pelanggan yang menghadapi cabaran kewangan dengan membantu mereka menguruskan komitmen mereka dengan berkesan,” katanya.
Dalam pada itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Maybank, Datuk Khairussaleh Ramli menyifatkan keputusan suku pertama tersebut sebagai paparan kekuatan dan daya tahan Maybank walaupun dalam keadaan pasaran yang mencabar ketika tekanan inflasi yang tinggi dan pertumbuhan global yang lemah.

Beliau turut memberi jaminan bahawa kumpulan Maybank akan terus berada di landasan tepat dan kekal teguh untuk mengharungi cabaran yang tidak menentu, disokong oleh kedudukan modal dan mudah tunai kukuh serta rangkaian dan aliran pendapatan yang pelbagai untuk pertumbuhan mampan di masa depan.

“Pelaksanaan strategi M25+ kami sedang berjalan dengan baik, berlandaskan lima teras strategik utama iaitu mempergiat tumpuan pelanggan, mempercepat pendigitalan dan pemodenan teknologi, mengukuhkan perniagaan Maybank di seluruh rantau, memacu kedudukan kepimpinan kami dalam agenda kemampanan serta memperkuat kepimpinan global dalam perbankan Islam.

“Ini selaras dengan matlamat kami iaitu Menginsankan Perkhidmatan Kewangan dengan memberi pengalaman pelanggan yang dipelbagaikan serta berkhidmat kepada masyarakat sebagai suatu unsur kebaikan di Asean,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )