K´jaan tidak cadang laksana tempoh hayat kenderaan

K´jaan tidak cadang laksana tempoh hayat kenderaan

KUALA LUMPUR.. Kerajaan tidak bercadang melaksanakan polisi berkaitan Tempoh Jangka Hayat Kenderaan (ELV) menerusi Dasar Automotif Nasional (NAP) yang disemak semula kerana ia tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Sebaliknya, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Dr Ong Kian Ming berkata kerajaan akan menambak baik ‘roadworthiness’ (kelayakan untuk berada di atas jalan raya) supaya kenderaan lama selamat dipandu dan tidak membahayakan pengguna jalan raya yang lain.

“Dalam semakan semula NAP 2019, tiada apa-apa polisi akan dibentang untuk ELV, sebab kereta lama misalnya lebih 10 tahun masih digunakan di kawasan-kawasan pedalaman seperti Sabah dan Sarawak,” katanya pada sesi jawab lisan.

Beliau menjawab soalan tambahan Lim Kit Siang (PH-Iskandar Puteri) yang ingin tahu sekiranya semakan semula NAP akan melibatkan polisi terhadap tempoh hayat kenderaan.

Ketika menjawab soalan asal Lim mengenai status terkini semakan NAP, Ong memaklumkan bahawa NAP kini berada di peringkat akhir semakan dan dijangka dibentangkan kepada jemaah menteri dalam masa terdekat sebelum diumumkan akhir tahun ini.

“Kajian semula NAP dimulakan sejak Feb 2018 bertujuan menambah baik NAP sedia ada dengan memperkenal elemen teknologi baharu seperti ‘Next Generation Vehicle’ dan ‘Industrial Revolution 4.0’, serta sektor baharu ‘Mobility as a Service’,” katanya.

Mengenai ekosistem kenderaan hibrid dan cekap tenaga (EEV), Ong berkata pihaknya akan meneliti perkara itu selepas NAP baharu dibentangkan.

“Kita akan buat ‘road-map’ untuk isu-isu berkaitan dan bekerjasama dengan Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim supaya ekosistem EEV dapat diperkembang dan dinaik taraf,” katanya bagi menjawab soalan tambahan Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) yang ingin tahu mengenai ekosistem EEV di negara ini.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)