Kongres Ekonomi Bumiputera platform lahir lebih ramai usahawan

Kongres Ekonomi Bumiputera platform lahir lebih ramai usahawan

PONTIAN,. Kongres Ekonomi Bumiputera (KEB) yang akan diadakan pada bulan depan diharap menjadi platform terbaik melahirkan lebih ramai usahawan sekali gus memperkasakan ekonomi golongan Bumiputera.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan berkata sambil mengakui terdapat beberapa kelemahan perlu diperbaiki melibatkan golongan tersebut, KEB berpotensi meningkatkan penguasaan mereka dalam kegiatan ekonomi negara.

Beliau berkata menerusi data ekonomi Bumiputera yang dikeluarkan Forbes tahun lepas termasuk senarai jutawan Malaysia, ia boleh dijadikan sebagai kayu ukur bagi mengenal pasti beberapa langkah yang perlu dilaksanakan menerusi kongres itu.

“Menurut data itu, daripada 50 jutawan yang disenaraikan, hanya terdapat tiga orang Melayu sahaja di dalamnya iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim dan Tan Sri Azman Hashim.

“Apa yang dikesalkan golongan Bumiputera ini merupakan 70.1 peratus penduduk di negara ini, tetapi hanya tiga orang sahaja dalam senarai berkenaaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sahabat Ar Rahnu Cawangan Pontian di sini hari ini.

Sementara itu, Ahmad yang juga Timbalan Menteri Kerja Raya berkata dalam usaha memperkasa ekonomi golongan Bumiputera dicadangkan supaya gerakan menggalakkan lebih 400,000 pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menjadikan kerjaya usahawan sebagai pilihan utama wajar dilaksanakan.

“Bukan itu sahaja, lepasan SPM serta ratusan ribu golongan Bumiputera yang merupakan lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), diploma, ijazah serta yang mengambil pengajian Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) perlu melihat bidang usahawan ini sebagai pilihan.

“Perlu jadikan pilihan kerjaya keusahawanan pilihan utama dan nombor satu barulah kita boleh menguasai ekonomi, bukannya membudayakan kerja makan gaji semata-mata,” kata Ahli Parlimen Pontian itu.

Menurut beliau Pengerusi Bersama KEB iaitu Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli akan mengumumkan topik perbincangan pada kongres itu nanti.

Pada 5 Jan lepas, Ahmad Zahid dilapor berkata KEB akan diadakan pada 29 Feb hingga 2 Mac ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, sebagai usaha menetapkan hala tuju dan pendekatan baharu agenda Bumiputera.

Ahmad Zahid dipetik sebagai berkata kongres yang dianjurkan atas arahan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Kabinet itu akan memberi tumpuan kepada 10 kluster utama, antaranya reformasi pendidikan dan mosal insan, pengukuhan industri halal, ekonomi Bumiputera Sabah dan Sarawak, dan penguasaan teknologi baharu.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)