KPM perluas program IMFree, tangani amalan hisap vape murid sekolah rendah

KPM perluas program IMFree, tangani amalan hisap vape murid sekolah rendah

KUALA LUMPUR,. Kementerian Pendidikan (KPM) dengan kerjasama Kementerian Kesihatan akan memperluaskan program IMFree tahun ini dan seterusnya bagi menangani amalan menghisap rokok elektronik atau vape dalam kalangan murid sekolah rendah.

Menurut KPM program IMFree dilaksanakan kepada murid sekolah rendah Tahun Satu hingga Tahun Enam di 636 sekolah rintis untuk memastikan mereka yang lahir pada 2009 dan ke atas kekal tidak merokok sepanjang hayat.

“Program IMFree antaranya bertujuan memberi pengetahuan tentang bahaya merokok dan melatih murid menjadi ejen, pencetus atau penyampai maklumat perubahan kepada rakan serta keluarga terhadap bahaya merokok,” menurut kenyataan KPM di sini hari ini.

Selain itu, KPM juga telah melaksanakan Program Lima Minit Antirokok/Vape dalam perhimpunan, kelas ganti, bimbingan kelompok, kempen antimerokok atau vape, ceramah, pameran serta melalui aktiviti kurikulum dan ko-kurikulum di sekolah.

Program bersama Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan sekolah dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) itu bertujuan menerapkan nilai kesedaran, membentuk jati diri dan memastikan murid mempunyai daya tahan yang tinggi.

Menurut kenyataan tersebut, KPM mengambil maklum dan prihatin terhadap beberapa laporan media mengenai penggunaan rokok elektronik atau vape dalam kalangan kanak-kanak dan murid sekolah.

KPM sentiasa memberi peringatan kepada JPN, PPD dan sekolah berkaitan ‘Surat Siaran KPM Bil 17/2015: Larangan Penggunaan Rokok Elektronik atau Vape di Sekolah’.

“Selain itu, melalui Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.8/2001: Pemantapan Pengurusan Disiplin di Sekolah, pengetua dan guru besar disarankan mengambil langkah-langkah yang berkesan untuk memantapkan pengurusan disiplin dan kaunseling di sekolah,” menurut kenyataan itu.

KPM sentiasa komited dalam melaksanakan program pendidikan pencegahan berkaitan isu disiplin sebagai usaha berterusan memberi kesedaran, kemahiran, pengetahuan serta bimbingan kepada murid.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )