Legenda Liverpool Dalglish positif COVID-19

Legenda Liverpool Dalglish positif COVID-19

LONDON,. Legenda Liverpool Kenny Dalglish didapati positif COVID-19 tetapi tidak menunjukkan sebarang gejala penyakit berkenaan, kata keluarganya.

Bekas penyerang Scotland berusia 69 tahun itu, yang memulakan karier di Celtic, dimasukkan ke hospital Rabu lalu bagi rawatan jangkitan yang memerlukan suntikan antibiotik.

“Ujian menunjukkan dia positif COVID-19 walaupun sebelum itu tidak menunjukkan sebarang gejala penyakit berkenaan.

“Kami tidak menjangka keputusan ujian adalah positif, tetapi dia masih tidak menunjukkan sebarang gejala.

“Sebelum dimasukkan ke hospital, dia memutuskan untuk mengasingkan diri secara sukarela bersama keluarganya lebih lama daripada dinasihatkan.

“Dia juga turut menggesa semua orang mengikut arahan kerajaan dan garis panduan pakar dalam hal ini,” kata keluarga Dalglish.

Dalglish memenangi gelaran liga Scotland bersama Celtic sebagai pemain sebanyak empat kali sebelum menyertai Liverpool pada tahun 1977.

Di Anfield, dia merangkul lapan gelaran Liga Inggeris, tiga Piala FA dan tiga kejuaraan Eropah sepanjang 13 tahun karier gemilangnya sebagai pemain dan dua kali menjadi pengendali.

Sebagai pemain, dia meledak 175 gol dalam 515 penampilan. Dalglish yang membuat lebih 100 penampilannya untuk Scotland, turut dianugerahkan darjah kesatria oleh Queen Elizabeth II pada tahun 2018. – AFP

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )