
Lipis dan Telupid Diiktiraf Sebagai Bandar Bahagia Malaysia 2025
KUALA LUMPUR, 21 Mac 2025 – Lipis di Pahang dan Telupid di Sabah telah disenaraikan sebagai antara 20 bandar paling bahagia di Malaysia bagi tahun 2025, berdasarkan kajian Indeks Kebahagiaan Malaysia.
Menurut Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT), kajian ini bertujuan menilai tahap kebahagiaan rakyat di pelbagai kawasan bandar dan perbandaran di Malaysia, dengan penilaian berdasarkan faktor tekanan hidup, kesihatan, kualiti perkhidmatan awam, serta hubungan sosial.
Pengiktirafan ini diberikan dalam dua kategori utama, iaitu Majlis Daerah dan Majlis Bandaraya/Perbandaran.
Dalam kategori Majlis Daerah, selain Lipis dan Telupid, tujuh lagi bandar yang menerima pengiktirafan termasuk:
Cameron Highlands (Pahang)
Kuala Krai (Kelantan)
Bandar Baharu (Kedah)
Jerantut (Pahang)
Jelebu (Negeri Sembilan)
Bagi kategori Majlis Bandaraya/Perbandaran, antara bandar yang diiktiraf sebagai bandar paling bahagia ialah:
Bintulu (Sarawak)
Temerloh (Pahang)
Bandaraya Diraja Klang (Selangor)
Jasin (Melaka)
Batu Pahat, Pontian, dan Johor Bahru (Johor)
Putrajaya, Petaling Jaya, dan Ampang Jaya (Selangor)
Bandaraya Melaka (Melaka)
Port Dickson (Negeri Sembilan)
Kajian ini melibatkan 153 Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di seluruh Malaysia, dengan keputusan menunjukkan 115 bandar (75%) mencapai status bahagia, manakala 38 bandar (25%) berada dalam kategori sederhana bahagia.
Indeks ini dibangunkan selaras dengan pengukuran kebahagiaan global, yang mengambil kira faktor seperti tekanan ekonomi, tahap kepuasan terhadap kemudahan awam, serta keharmonian dalam masyarakat.
Pengiktirafan ini diharapkan dapat mendorong lebih banyak usaha meningkatkan kesejahteraan dan kebahagiaan rakyat di seluruh negara.