Mahkamah tolak permohonan semakan kehakiman guru, petugas UM wajibkan ambil vaksin COVID-19

Mahkamah tolak permohonan semakan kehakiman guru, petugas UM wajibkan ambil vaksin COVID-19

KUALA LUMPUR,. Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini menolak dua permohonan semakan kehakiman yang difailkan oleh lima guru sekolah dan 19 petugas Universiti Malaya (UM) terhadap pekeliling kerajaan yang mewajibkan mereka mengambil vaksin COVID-19.

Peguam Kanan Persekutuan Liew Horng Bin ketika mengesahkan perkara itu berkata Hakim Shahnaz Sulaiman membuat keputusan itu tanpa perintah mengenai kos semasa prosiding dalam talian.

“Mahkamah memutuskan bahawa pekeliling perkhidmatan tidak menjejaskan mana-mana hak perlembagaan pemohon (guru dan petugas UM).

“Sebagai penjawat awam, melainkan mereka termasuk di bawah pengecualian perubatan yang tidak layak, mereka terikat untuk mematuhi pekeliling perkhidmatan yang sah dan memenuhi tujuan kesihatan awam yang sah,” kata Liew.

Pada 24 Mei tahun lepas, kedua-dua kumpulan itu memperoleh kebenaran untuk memulakan permohonan semakan kehakiman daripada Mahkamah Tinggi untuk membatalkan arahan kerajaan supaya melaksanakan program itu berdasarkan pekeliling yang dihantar kepada mereka.

Pada 27 Okt 2021, lima guru dari lima sekolah berbeza bersama-sama memfailkan permohonan semakan kehakiman mereka terhadap enam responden, iaitu Menteri Pendidikan, Ketua Pengarah Pendidikan, Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Kesihatan Menteri, Ketua Pengarah Kesihatan dan Kerajaan Malaysia.

Pada 29 Okt 2021 pula, 19 petugas UM memfailkan permohonan semakan kehakiman yang serupa secara berasingan bagi mendapatkan sembilan perintah mahkamah dan menamakan Pendaftar UM, Ketua Pengarah JPA, Menteri Kesihatan dan Kerajaan Malaysia sebagai responden.

Kedua-dua kumpulan itu mendakwa sebagai penjawat awam, mereka perlu diberi kebebasan untuk memilih sama ada menyertai program itu atau tidak.

Mereka berkata tindakan kerajaan untuk memaksa mereka mengambil vaksin bertentangan dengan hak asasi mereka seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Selain itu, mereka juga mahu kerajaan memberikan mereka hasil ujian klinikal ke atas semua vaksin yang digunakan dan segala kesan sampingan yang dilaporkan sejak permulaan program imunisasi tahun lepas.

Kesemua 24 pemohon itu telah mengambil pendirian bahawa keputusan kerajaan berkenaan pengambilan vaksin tanpa persetujuan mereka adalah menyalahi undang-undang, tidak rasional dan tidak berperlembagaan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)