Malaysia kekal pengeksport LNG ke-5 terbesar dunia

Malaysia kekal pengeksport LNG ke-5 terbesar dunia

KUALA LUMPUR,. Malaysia mengeksport 24.9 juta tan setahun (MTPA) gas asli cecair (LNG) pada 2021, menjadikannya kekal di kedudukan tahun sebelumnya sebagai pengeksport LNG kelima terbesar selepas Australia, Qatar, Amerika Syarikat dan Russia, kata Persatuan Gas Malaysia (MGA).

Memetik laporan tahunan ke-13 World LNG Report 2022 yang dikeluarkan oleh Kesatuan Gas Antarabangsa (IGU) pada Rabu, MGA berkata eksport tahun lalu sebanyak 24.9 MTPA, meningkat sedikit daripada 23.9 MTPA pada 2020.

“Ini adalah kira-kira 6.7 peratus daripada jumlah LNG yang didagangkan di seluruh dunia,” katanya dalam satu kenyataan.

Ia berkata Asia Pasifik kekal sebagai rantau pengeksport LNG terbesar, dengan 131.2 juta tan LNG telah dieksport tahun lepas.

Sementara itu, MGA berkata Malaysia terus menjadi peneraju teknologi dalam pengeluaran gas asli cecair terapung (FLNG), yang menyaksikan Gas Asli Cecair Terapung Satu Petroliam Nasional Bhd (Petronas) (PFLNG1) dengan kapasiti 1.2 MTPA dan Gas Asli Terapung Dua Petronas (PFLNG2) dengan kapasiti 1.5 MTPA yang beroperasi pada 2021.

“Pada akhir April 2022, hanya terdapat empat unit FLNG yang beroperasi di seluruh dunia, keputusan pelaburan akhir (FID) untuk FLNG ketiga Petronas dijangka dibuat menjelang akhir 2023,” katanya.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )