Malaysia tidak putus asa jejaki Jho Low – Muhyiddin

Malaysia tidak putus asa jejaki Jho Low – Muhyiddin

KUALA LUMPUR,. Malaysia tidak akan berputus asa menjalankan usaha mencari ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low yang kini dalam buruan, kata Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau menegaskan bahawa usaha menjejaki Jho Low tidak akan berhenti dan akan dicari sehingga ke ‘lubang cacing’ sekalipun.

“Susah nak kata (tempoh Jho Low akan dibawa pulang ke Malaysia), tak boleh ramal. Apa pun terserah pada Polis Diraja Malaysia (PDRM), apa kerja mereka buat, kerjasama dengan Interpol (polis antarabangsa), negara yang kita agak (lokasi Jho Low) di situ. Apa pun kena tunggu,” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen di sini hari ini.

Muhyiddin berkata demikian ketika diminta mengulas perkembangan terkini pihak berkuasa Malaysia dalam membawa pulang Jho Low, yang dikaitkan dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sementara itu, ditanya mengenai laporan berhubung kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador tentang kerjasama yang ditawarkan beberapa negara lain kepada Malaysia dalam menjejaki Jho Low, Muhyiddin mengesahkan perkara itu.

“Walaupun ada sikit sebanyak maklumat yang kita dapat tahu di mana dia (Jho Low) berada, walaupun dapat kerjasama dengan Interpol sudah naikkan ‘red flag’ (amaran), tetapi kalau tiada kerjasama negara berkenaan yang mana kita agak Jho Low ada di situ, jadi agak sukar nak ambil tindakan.

“Kita masih berusaha, tak boleh putus asa. Apapun kita nak dia dibawa ke Malaysia hadapi mahkamah dan serah kepada mahkamah tentukan,” katanya.

Terbaharu, Jho Low dilaporkan telah mendapatkan taraf warganegara di negara Mediterranean, Cyprus.

Sementara itu, mengenai kenyataan calon Pakatan Harapan (PH) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai, Karmaine Sardini berhubung penduduk kampung harus bersyukur dengan harga minyak kelapa sawit, Muhyiddin menjelaskan kenyataan calon PRK itu disalah tafsir.

“Kita harus bersyukur sebagai orang Islam, tetapi apa yang penting adalah apa langkah yang kerajaan mahu buat untuk menyelesaikan masalah itu,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)