Malaysia tumpu kepada peralihan tenaga, pengurangan pelepasan gas rumah hijau di UNFCCC COP 28

Malaysia tumpu kepada peralihan tenaga, pengurangan pelepasan gas rumah hijau di UNFCCC COP 28

KUALA LUMPUR,. Malaysia akan memberi tumpuan kepada aspek peralihan tenaga dan pengurangan pelepasan gas rumah hijau pada Persidangan ke-28 Konvensyen Rangka Kerja mengenai Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFCCC COP 28) yang dijadual berlangsung di Dubai dari 30 Nov hingga 12 Dis nanti.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) Nik Nazmi Nik Ahmad berkata selain objektif dan keutamaan itu, Malaysia juga akan memberi tumpuan pada persiapannya untuk melaksanakan perkara yang berkaitan dengan peralihan tenaga yang adil, pasaran karbon, pembiayaan iklim, pemuliharaan biodiversiti, dan penyesuaian iklim.

“Kita telah membuat beberapa pengumuman besar (termasuk mengenai) peningkatan sasaran untuk kapasiti tenaga boleh diperbaharui kepada 70 peratus menjelang 2050 yang diumumkan dua bulan lepas.

“Kita juga telah percepatkan usaha peralihan tenaga boleh diperbaharui kita, jadi kita akan terus buat pengumuman lagi apabila sampai masanya nanti,” katanya kepada pemberita pada sidang media di sini semalam.

Terdahulu Nik Nazmi mempengerusikan Mesyuarat Panel Penasihat Perubahan Iklim bagi membincangkan gerak kerja panel itu yang akan memberikan khidmat nasihat dan panduan kepada delegasi negara di UNFCCC COP 28 mengenai perkara berkaitan perubahan iklim.

Dalam majlis yang sama, Nik Nazmi turut menyampaikan watikah pelantikan kepada 34 ahli panel penasihat itu yang terdiri daripada individu berkepakaran dalam bidang perubahan iklim dan wakil pelbagai sektor, antaranya daripada kementerian, syarikat pelaburan berkaitan kerajaan, syarikat utiliti, ahli industri, pakar akademik serta bukan akademik.

Ahli panel penasihat itu akan menyumbang idea dan pandangan berdasarkan enam kluster utama iaitu ekonomi dan kewangan, perdagangan dan perindustrian, sumber asli, tenaga, pembangunan lestari serta teknologi dan inovasi.

“Penubuhan panel penasihat ini adalah sebahagian daripada usaha kementerian bagi memastikan penyertaan negara ke persidangan UNFCCC COP 28 akan memberi manfaat dan nilai tambah kepada negara,” katanya.

Sementara itu ketika ditanya mengenai perkembangan kenderaan elektrik (EV) di negara ini, Nik Nazmi berkata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) adalah kementerian utama yang bertanggungjawab dengan pasukan petugas EV dan NRECC adalah sebahagian daripadanya.

“Baru-baru ini Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz menaik taraf keahlian untuk semua menteri. Kementerian Kemajuan Kerajaan Tempatan (KPKT), NRECC, MITI dan pelbagai kementerian lain perlu bekerjasama dengan lebih baik.

“Keahlian kini adalah merangkumi para menteri, jadi mesyuarat telah diadakan satu atau dua minggu sebelum ini untuk menunjukkan kesungguhan yang kita ada untuk perkara ini (pembangunan EV),” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )