Melaka bangunkan taman rekreasi sukan ekstrem, kembalikan kegemilangan Tanjung Bidara

Melaka bangunkan taman rekreasi sukan ekstrem, kembalikan kegemilangan Tanjung Bidara

ALOR GAJAH,. Kegemilangan Tanjung Bidara sebagai lokasi peranginan terkenal bakal dikembalikan antaranya menerusi pembangunan taman rekreasi sukan ekstrem, kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Katanya pelbagai program dan aktiviti sukan ekstrem akan dijalankan bagi menarik minat golongan muda dan pengemar sukan lasak sekali gus menjadikan Tanjung Bidara sebagai lokasi pilihan mereka.

“Kita akan bangunkan sebuah litar sukan kereta kawalan radio jarak jauh (RC) bertaraf antarabangsa dan juga laman karavan. Ini semua adalah bagi usaha mengembalikan kegemilangan Tanjung Bidara seperti era 70an dahulu.

“Pembangunan ini juga sejajar sebagai persediaan dan memperkasakan sambutan Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM2024) nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan program Jelajah Fit Malaysia peringkat negeri Melaka di Tanjung Bidara di sini, yang disertai hampir 10,000 peserta menerusi pelbagai aktiviti sukan seperti berbasikal, Muay Thai, larian dan senamrobik.

Mengenai Jelajah Fit Malaysia, Ab Rauf berkata aktiviti sukan dan kecergasan seperti itu mampu menjadi pengikat hubungan kekeluargaan di samping mengukuhkan semangat perpaduan dalam kalangan rakyat.

Jelasnya sukan tidak harus dilihat sebagai aktiviti bersifat pertandingan dan persaingan semata-mata, sebaliknya harus kembali kepada tujuan asas dan objetktif utama bersukan iaitu untuk menyihatkan tubuh badan.

“Justeru itu, saya amat menggalakkan agar model Fit Malaysia ini dilaksanakan di kawasan kejiranan masing-masing, taman perumahan, kampung tradisional, malah di mana sahaja yang sesuai dan selamat,” katanya.

Dalam masa sama, katanya rakyat Melaka harus menggunakan sebaiknya fasiliti sukan dan rekreasi yang disediakan agensi dan pihak berkaitan di pelbagai tempat di seluruh negeri ini.

“Di Melaka, terdapat banyak tempat yang sesuai untuk melaksanakan aktiviti riadah seperti di Pantai Tanjung Bidara, Taman Botanikal Ayer Keroh, Stadium Tun Fatimah, Stadium Hang Jebat dan banyak lagi kawasan rekreasi lain yang boleh dimanfaatkan.

“Saya berharap dapat melihat warga Melaka melakukan pelbagai aktiviti kecergasaan di kawasan sebegini kerana ia tidak memerlukan perbelanjaan yang besar untuk mempunyai gaya hidup sihat dan aktif,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)